Het is wellicht één van de meest opzienbarende voetbaltransfers van de afgelopen tijd: de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo verkast voor het grote geld naar de Saoedische club Al-Nassr, en gaat daar zo’n € 200 miljoen per jaar verdienen. Maar, de aartsrivaal van Al-Nassr, Al-Hilal, wil nog een stapje verdergaan, en bereidt als reactie een megabod voor op wereldkampioen Lionel Messi.

Al-Hilal bereidt megabod voor op Lionel Messi

Volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo wordt er achter de schermen hard gewerkt om de kleine Argentijn los te weken bij zijn huidige club Paris Saint-Germain. Daar zou naar verluidt een jaarsalaris van zo’n € 300 miljoen mee gemoeid zijn. Hiermee zou Messi de titel van bestbetaalde sporter ter wereld bijna onmiddellijk weer van de Portugees afnemen. Messi kan aan het einde van het seizoen Paris Saint-Germain transfervrij verlaten. Zijn contract is nog altijd niet verlengd. Daarmee zou de bijzondere overstap een stuk makkelijker gemaakt kunnen worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Paris Saint-Germain (@psg)

De inmiddels 35-jarige Messi, wiens linkervoet inmiddels $ 900 miljoen waard is, wist in december de felbegeerde kroon op zijn carrière te zetten. In Qatar wist hij namelijk het WK te winnen na een zinderende finale tegen Frankrijk. Na 120 minuten spelen stond er een 3-3 stand op het scorebord, waarna penalty’s de doorslag moesten geven. De Argentijnen trokken uiteindelijk aan het langste eind, en zo staat ook deze langverwachte trofee in Messi’s toch al imposante prijzenkast.

Onderdeel van het Saoedische masterplan

De inmiddels 37-jarige Ronaldo wacht nog altijd op zijn debuut voor Al-Nassr. Hij kwam daar terecht na een al langer lopend conflict met de Nederlandse trainer Erik ten Hag bij Manchester United. Een opzienbarend interview met Piers Morgan – waar Ronaldo uitspraken deed als: “Hij (Erik ten Hag, red) heeft geen respect voor mij, dus ik heb geen respect voor hem” – bleek uiteindelijk de druppel en zo werd het contract van de Portugees bij United ontbonden. In de zoektocht naar een nieuwe club kwam er geen Europese club met concrete interesse, en zo streek Ronaldo neer bij Al-Nassr en tekende hij daar een contract tot 2025 ter waarde van zo’n € 500 miljoen.

Het binnenhalen van Ronaldo – en wellicht dus Messi – geldt als belangrijk doel van de Saoedische staat. Zij hebben de ambitie om à la Qatar het WK van 2030 te organiseren, om zich zo te kunnen profileren naar de buitenwereld. Met de komst van deze wereldsterren willen zij de zichtbaarheid op hun competitie vergroten en zo haar voetbal-DNA meer elan geven.

Het is tot dusver onbekend hoe Messi zelf tegenover een eventuele overstap staat. Al-Hilal en Al-Nassr gelden in Saoedi-Arabië als eeuwige aartsrivalen. Beide clubs zijn afkomstig uit de hoofdstad Riyad, en een duel tussen de twee partijen wordt dan ook “The Riyadh Derby” of “Saudi El Clásico” genoemd. De rivaliteit is te vergelijken met die van FC Barcelona en Real Madrid of Ajax en Feyenoord.