Hoewel de koersen van Tesla al geruime tijd schrikbarend laag zijn, heeft het bedrijf van de extravagante CEO Elon Musk in 2022 een recordwinst weten te boeken. Het concern behaalde onder leiding van de geboren Zuid-Afrikaan ondanks de inflatie en problemen met onderdelenleveranties een winst van ruim € 11,5 miljard.

Tesla boekt recordomzet ondanks slechte koersen

Het Tesla van Musk behaalde in 2022 een jaarwinst van $ 12,6 miljard, omgerekend zo’n € 11,5 miljard. Dat is liefst 128% meer ten opzichte van 2021. De omzet nam met meer dan de helft toe, tot € 81,5 miljard. Tesla wil zijn productie dit jaar zo snel mogelijk uitbreiden, en mikt op een jaarlijkse groei van liefst 50%. Het merk verkocht afgelopen jaar zo’n 1,3 miljoen bolides. Tesla kondigde eerdaags ook al plannen aan om € 3,6 miljard te steken in twee nieuwe fabrieken die accu’s en volledig elektrische vrachtwagens gaan produceren. Het is de bedoeling dat de fabriek genoeg zogeheten 4680-cellen gaat produceren, genoeg voor zeker 2 miljoen auto’s per jaar.

Onlangs groeide nog de bezorgdheid bij beleggers door de prijsdalingen die het bedrijf doorvoerde. Dat zou mogelijk een mogelijk dalende vraag tot gevolg kunnen hebben. De prijzen van elektrische auto’s op de Amerikaanse thuismarkt en de belangrijkste Europese markten werden eerder deze maand tot 20 procent verlaagd. Daarvoor verlaagde de autofabrikant al zijn prijzen in China. Ook werd bekend dat de fabrikant in het laatste kwartaal van 2022 veel minder nieuwe auto’s afleverde dan de prognose vooraf. De afgelopen maanden stond er een gigantische druk op de beurswaarde van Tesla, die in de laatste tijd voor liefst 70% in rook opging. Economische onzekerheid, toenemende concurrentie maar ook de controverse rondom Elon Musk gingen daaraan ten grondslag. De beurswaarde is inmiddels met zo’n 40% hersteld. Musk weet het dan ook zeker: Tesla wordt de waardevolste onderneming op aarde.

Elon Musk

Topman Elon Musk lijkt de laatste tijd echter bezig met heel wat andere projecten. Zo is de extraverte Amerikaan onlangs de nieuwe eigenaar van Twitter geworden. Met de overname was een bedrag van zo’n $ 44 miljard gemoeid. Musk ontsloeg direct de hele top van het bedrijf. De Tesla en SpaceX-topman kon daarnaast zijn naam onlangs in het Guinness World of Records terugvinden, maar waarschijnlijk niet met een record waarmee hij te boek wil staan. Hij heeft namelijk officieel het wereldrecord voor het grootste verlies aan persoonlijk fortuin in de geschiedenis verbroken.

Enfin, Tesla produceerde in heel 2022 439.701 voertuigen. Dat betekende een groei van de productie met 44%, minder dus dan de 50% die het bedrijf zichzelf als doel heeft gesteld. Maar de 50% betreft een langjarig gemiddelde en in 2023 denkt Tesla deze doelen wel te halen.