Elon Musk staat op het moment van schrijven nog altijd op de tweede plek in de lijst van rijkste personen ter wereld, achter LVMH-topman Bernard Arnault. Maar, de geboren Zuid-Afrikaan heeft wél een nieuw wereldrecord te pakken. Alleen wel eentje waar hij waarschijnlijk niet al te blij mee zal zijn. Hij heeft namelijk officieel het wereldrecord voor het grootste verlies aan persoonlijk fortuin in de geschiedenis verbroken. Dat wordt ‘bekroond’ met een plaats in het prestigieuze Guinness World of Records.

Elon Musk verliest record aan fortuin

De Tesla- en SpaceX-CEO heeft volgens zakenblad Forbes sinds november 2021 $ 182 miljard verloren. Andere bronnen beweren dat dat bedrag wel eens richting der $ 200 miljard zou kunnen stijgen. Het is echter onmogelijk het precieze bedrag vast te stellen. Wat wel zeker is, is dat Musk het vorige record ruim met zo’n $ 58,6 miljard overschrijdt. Het vorige record stamt uit 2000 en stond op naam van de Japanse technologie-investeerder Masayoshi Son.

Volgens Forbes daalt Musk’s nettovermogen van een piek van $ 320 miljard in november 2021 tot $ 138 miljard vanaf januari 2023. Voornaamste oorzaak van deze significante daling zijn de alsmaar dalende Tesla-aandelen. Het grootste deel van zijn fortuin zit dan ook in die aandelen, die de afgelopen tijd met 65% kelderde. Door deze tegenslag heeft Musk zijn status als rijkste persoon ter wereld verloren aan Arnault, die een geschat vermogen van $ 190 miljard bezit.

Sam Bankman-Fried

Een ander voorbeeld van iemand die in no-time een groot deel van zijn vermogen zag verdampen is FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. De ‘cryptokeizer zonder broek’ verloor binnen een week liefst 94% van zijn vermogen van zo’n $ 16 miljard. Daar ging het faillissement van zijn cryptoplatform FTX aan ten grondslag.

De problemen voor het Bahamaanse platform begonnen in november, toen bekend werd dat de beurs verbonden was aan Alameda Research, een crypto-investeringsbedrijf. Een liquiditeitscrisis dreigde, waardoor het bedrijf genoodzaakt voelde om aan te kloppen bij de rivaal Binance. Hoewel ze de overname aanvankelijk wel zagen zitten, werd daar toch een stokje voor gestoken, nadat bleek dat er een hoop misstanden waren. De koersen daalden van zeker $ 25 naar $2. Het bedrijf ging failliet, en inmiddels lopen er verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar het bedrijf.