Op dit moment zijn de voorspellingen vrij somber voor de olieverkoop van Rusland. Zo verwachten analisten van aardoliebedrijf BP dat er omstreeks 2035 een daling van 42% zal plaatsvinden ten opzichte van de huidige verkopen van het ‘zwarte goud’. Hoewel Rusland nogal gebukt gaat onder de Westerse sancties, profiteren de andere oliemaatschappijen, zoals het van origine Nederlandse Shell, er juist van.

Rusland is één van de grootste olie-exporteurs wereldwijd

Zoals u weet is Rusland nogal afhankelijk van zijn natuurlijke grondstoffen. Rusland is na de VS en Saoedi-Arabië de grootste olie-exporteur ter wereld, waarbij de verkoop van olie en gas goed is voor bijna de helft (!) van de inkomsten van de staatsbegroting.

Ondanks de strenge sancties die door de Europese Unie werden opgelegd wegens de oorlog in Oekraïne, is de Russische olieproductie wonder boven wonder in kleine mate gestegen in 2022. Een stijging van 2% om precies te zijn, waarbij de productie op 10,73 miljoen vaten per dag kwam te staan. Dit is zelfs hoger dan Rusland in eerste instantie vorig jaar inschatte.

Olie

Maar hoe kwam dit tot stand? Volgens analisten is het voornamelijk te danken aan de export naar landen zoals China en India. Daar bood het gesanctioneerde land van president Vladimir Poetin olievaten aan met extreme korting, soms tot wel $ 33,28 per vat. Allemaal zodat de landen meer in zouden kopen.

Uitstel van executie

Hoewel dit op korte termijn een welvoeglijk alternatief lijkt, zal het niet eindeloos zo door kunnen gaan. De Britse oliemaatschappij BP voorspelt namelijk dat op lange termijn de productie enorm kan dalen: tussen de 25% en 42% in totaal. Ofwel een daling van 12 miljoen vaten per jaar in 2019 naar zeven tot negen miljoen vaten per jaar in 2035. Dit komt onder andere door de inperking van nieuwe kansrijke projecten, beperkte toegang tot buitenlandse technologieën én de omvangrijke afbouw van bestaande bedrijfsmiddelen.

Verder geeft BP aan dat OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) juist veel meer zal gaan stijgen. Van een aandeel in wereldwijde productie van 30% op dit moment naar tussen de 45% – 65% in 2050.

Sterke verhoging van de export

Vlak voordat allerlei Europese landen cruciale sanctiepakketten in het leven riepen, besloot het Kremlin zijn dieselexport sterk te verhogen. De brandstofzendingen vanuit de Russische havens in de Oostzee en de Zwarte Zee zouden in januari toenemen tot 2,68 miljoen ton. Dit was goed voor een stijging van 8% op maandbasis in vergelijking met december en het hoogste exportpercentage sinds januari 2020.

Dankzij de verminderde gas- en olie-export in Europa wordt verwacht dat de economie van Rusland dit jaar ook stevig zal dalen. De kasstromen zullen aanzienlijk verzwakken door de afnemende verkopen. De gouverneur van de Centrale Bank, de Russische econome Elvira Nabiullina, noemde de “verslechterende handelsvoorwaarden” als hoofdreden.