De jachtindustrie en Monaco hebben diverse gelijkenissen, maar de twee grootste overeenkomsten zijn ongetwijfeld de luxe en de hoge prijzen. Hoewel een jacht kopen of charteren al peperduur is, zijn er nog verschillende andere onvoorziene kosten waar jachteigenaren rekening mee moeten nemen, zoals inspectiekosten en brandstof, maar ook zeker de kosten om aan te meren in een haven als Monaco.

Grand Prix van Monaco

Samen met enkele Spaanse, Franse en Italiaanse havens, maakt Port Hercule in Monaco deel uit van de meest herkenbare en populaire havens ter wereld. Het belastingparadijs is gevuld met casino’s, ultra-luxe huizen en hotels, sterrenrestaurants, maar het hoogtepunt is voor velen de Grand Prix van Monaco – of de Monaco Yacht Show in september.

Monaco

Het is uiteraard al absurd prijzig om überhaupt aan te kunnen meren in Port Hercule, in welk seizoen dan ook, maar hoe zit het met de tarieven wanneer de Grand Prix eraan zit te komen. Toen Forbes enkele jaren geleden schreef over dit onderwerp, meldde ze dat eigenaren die willen aanmeren in een van ’s werelds duurste jachthavens circa $ 4.130, omgerekend € 3.747, per nacht kwijt zullen zijn, terwijl dat het tarief tijdens de Grand Prix van Monaco omhoog kan knallen naar “$ 100.000 of meer voor een vijfdaags verblijf in de beste ligplaatsen van Monaco.”

Echter zijn de prijzen in de opvolgende jaren alleen maar gestegen. De Turkse jachtmanager Candaş Balci vertelde aan Dmarge dat het boeken van een doorsnee ligplaats in Monaco anno 2022 “voor een F1-week” ongeveer € 30.000 kost – op basis van een jacht van circa 35 meter in lengte met uitzicht op de haven.

Ligplaatsen verweven is een zeer competitief proces

Volgens 212 Yachts zijn er in de haven van het pittoreske Monaco zo’n 700 ligplaatsen beschikbaar, die tijdens én ruim vóór de Grand Prix allemaal zijn volgeboekt. Om in aanmerking te komen voor zo’n ligplaats moeten eigenaren eerst een havenaanvraagformulier invullen wat een zeer competitief proces schijnt te zijn.

Voor de beste kans op een succesvolle aanvraag is het essentieel om dit formulier zo vroeg mogelijk in te dienen”, stelt 212 Yachts “Om dit te doen, moet u eerst uw charterjacht selecteren, aangezien de technische details van het schip op het formulier moeten worden vermeld. Degenen die direct betrokken zijn bij de Formule 1, de Grand Prix van Monaco en de sponsors van het evenement worden snel gevolgd in het proces, wat bijdraagt ​​aan het extreem competitieve karakter van dit proces.”

Helemaal gereed om een week op Middellandse Zee door te brengen? Dan is het in ieder geval ook handig om te weten hoe hoog de charterkosten daarvan zijn.