Wanneer iets te mooi om waar lijkt te zijn, is dat meestel ook zo. Ook in het geval van de 26-jarige Max R. Volgens het Financieele Dagblad (FD) zou de ogenschijnlijke ‘wonderbelegger’ in een tijdsbestek van vier jaar zo’n 80 beleggers voor in totaal € 26 miljoen hebben opgelicht. Met dit geld financierde hij auto’s, kunst, sieraden én de huur van een penthouse in de Amsterdamse Pontsteiger.

Beslaglegging van meerdere peperdure eigendommen

Hier zou hij niet eeuwig mee wegkomen, want afgelopen week werd hij in de kraag gevat door de Fiod. Het OM verdenkt R. van valsheid in geschrift, het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten en het opzetten van ponzifraude. Zijn 29-jarige vriendin werd opgepakt, maar inmiddels vrijlaten, en hij wordt daarnaast ook verdacht van witwasparktijken.

Er is inmiddels beslag gelegd op een herenhuis in Amsterdam-Zuid van € 7,5 miljoen, drie auto’s met een totale waarde van € 700.000 en sieraden en kunst van € 1,5 miljoen. Een andere opvallende kostenpost bleek de huur van een penthouse in de Pontsteiger te zijn.

Wekwijze

Maar hoe ging deze snode knul te werk? Nou, hij deed zich voor als een ‘wonderbelegger’ en suggereerde rendementen te kunnen behalen van richting de 25%. Met een minimaal instaptarief van € 100.000 zou dat dus snel geld zijn. Maar dit bleek allemaal onzin. Het Openbaar Ministerie omschrijft deze misleidende handelswijze als ponzifraude, een frauduleus piramidespel waar Bernard Madoff bijvoorbeeld berucht om werd.

Voor het geld dat met de beleggingen verdiend zou worden, zou hij commissies van tussen de 12,5% en 25% hebben gevraagd. Toen klanten eenmaal argwaan kregen en zich af begonnen te vragen waar hun geld bleef, begon de 26-jarige langzaam maar zeker door de mand te vallen. Op dat moment hadden enkele banken al door dat het niet om zuivere koffie ging. Alle transacties van en naar de rekening van Max R. werden door de Rabobank geblokkeerd en meldingen stroomden binnen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

R. zou zelfs Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark, hebben benaderd, maar die ging niet op zijn voorstellen in. Wel kan hij begrijpen dat mensen er voor vielen. “‘Het leek een keurige jongen, het zou de zoon van een notaris kunnen zijn.”