Miljardair Marcel Boekhoorn is betrokken geweest bij het succes van  van diverse omvangrijke ondernemingen, maar bij één daarvan doet hij een stapje terug. Met een geschat vermogen van € 2,2 miljard heeft hij financiële vrijheid voor zichzelf bereikt, maar met pensioen gaan ziet hij zeker nog niet zitten.

Marcel Boekhoorn stopt als baas bij Ramphastos

De voormalig eigenaar van de Hema (in 2020 overgenomen door Jumbo), investeerder van voetbalclub NEC en huidig eigenaar van Ouwehands Dierenpark geeft de touwtjes van investeringsmaatschappij Ramphastos uit handen. Het stokje wordt overgedragen aan Jan Willem Neggers, die al twaalf jaar partner is bij Ramphastos.

“Ik weet zeker dat Jan-Willem de juiste balans zal weten te vinden tussen continuïteit en het varen van een eigen koers”, schrijft Boekhoorn in een verklaring. “‘Jan Willem en ik werken al meer dan twintig jaar nauw samen. Hij heeft een enorme energie en begrijpt als geen ander dat een van de belangrijkste redenen voor ons succes is dat we als ondernemende investeerders altijd kansen zien om groei te realiseren bij onze portefeuillebedrijven.”

Ramphastos bestaat al sinds 1994 en heeft belangen in meer dan 30 bedrijven, waarmee de totale omzet naar verluidt neerkomt op ruim € 4 miljard.

Blijft betrokken als grootaandeelhouder

De 63-jarige Boekhoorn, die zijn centjes verdiende met het doorverkopen van telecombedrijf Telfort en Bakker Bart, gaat zeker niet achter de geraniums zitten, want aan zakenblad Quote vertelt hij: “Ik heb nog genoeg te doen hoor”. Bovendien blijft hij nog gewoon betrokken bij de operatie. “Ik ben grootaandeelhouder en ik zal me zeker met bepaalde investeringen blijven bemoeien.”

Mocht hij toch wat tijd over hebben, kan hij altijd nog flaneren op zijn peperdure jacht genaamd Deniki, een verwijzing naar zijn drie dichters: Denise, Nicole en Kim. Normaliter is het 52 meter lange jacht te charteren in de Middellandse-Zee voor € 210.000 per week, maar Boekhoorn kan uiteraard altijd zelf een vakantietje inplannen.