Vanaf over de hele wereld reizen mensen af naar Amsterdam om de schatten die het Rijksmuseum bevat met eigen ogen te aanschouwen. Volgens vele moeten deze schatten kosten wat het kost bewaard blijven. Om bij te dragen aan deze missie heeft een anonieme donateur een recordbedrag van € 12,5 miljoen geschonken aan de stichting van het hoofdstedelijke museum.

Schatkamer van cultuur

Het Rijksmuseum is gehuisvest in een schilderachtig neogotisch gebouw van 147 jaar oud dat speciaal is ontworpen om de grootsheid van de collectie te weerspiegelen. Elk detail is met zorg en vakmanschap vormgegeven, van de imposante torenspitsen tot de verfijnde ornamenten die de muren sieren en karakter geven.

Het Rijksmuseum is de thuisplaats een uitgebreide collectie dat variërend van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Elke periode wordt vertegenwoordigd door opmerkelijke kunstwerken en artefacten die de evolutie van de Nederlandse samenleving én cultuur weergeven.

Gulle miljonair doneert recordbedrag van Rijksmuseum

De Nachtwacht, het iconische meesterwerk van Rembrandt van Rijn, is ongetwijfeld een van de vele hoogtepunt van het museum. Jaarlijks vergapen miljoenen bezoekers zich aan de levendige kleuren, de dramatische compositie en de grootte van het schilderij.

Diverse donateurs maken maandelijks een zelf gekozen bedrag over naar het Rijksmuseum. Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoeken, zoals het (her)ontdekken van Rembrandts, en restauraties zodat het nationale erfgoed in goede staat bewaard blijft. Maar bijvoorbeeld ook voor het toevoegen van nieuwe schatten aan de collectie.

Rijksmuseum (tuin)

Hoewel het museum blij is met een “grote of kleine donatie”, want “alle beetjes helpen”, zit er geen limiet aan. Zo heeft een anonieme donateur het Rijksmuseum in Amsterdam € 12,5 miljoen geschonken. Deze donatie is bestemd voor de beeldententoonstellingen in de tuin, meldt het museum zelf via een persbericht. Het bedrag wordt over een periode van een aantal jaar geschonken en is de hoogste particuliere geldschenking ooit aan het Rijksmuseum.

De donateur wil graag anoniem blijven, maar het museum zegt wel dat diegene al sinds 2013 een gulle schenker is. En die zijn van levenbelang voor het Rijksmuseum, dat voor een derde van zijn inkomsten afhankelijk is van partners, fondsen, donaties en particuliere instellingen.