In een wereld waarin culinaire creativiteit geen grenzen kent, heeft het Guinness World Records allerlei records opgenomen. De duurste hamburger, de duurste steak tartaar, de duurste cocktail, maar dus ook s’ werelds duurste ijsje. Het zorgt niet alleen voor voldane smaakpapillen, maar ook in een lege portemonnee. De traktatie kost namelijk maar liefst $ 6.696, omgerekend zo’n € 6.241.

Meest gastronomische ijsje op deze planeet

De nieuwe recordhouder in het Guinness World Records, is een bevroren dessert genaamd byakuya, ‘witte nacht’ op z’n Japans. De maker? Geen Italiaanse chef, maar het Japanse ijsmerk Cellato. De naam van het merk is echter wel degelijk een overduidelijke verwijzing naar de Italiaanse oorsprong.

Het ijs is bezaaid met een eetbaar bladgoud, twee soorten kaas, waaronder Parmigiano Reggiano, en sakekasu (een pasta-achtig ingrediënt dat is afgeleid van het proces van het maken van sake), maar het meest kostbare ingrediënt, zijn de witte Alba-truffels. Deze worden vaker gebruikt bij recordpogingen op culinair gebied. Zo verkoopt een bekroonde pizzachef in Dubai een pizza met ook deze truffels, bijgenaamd het ‘witte goud, van € 807.

1,5 jaar aan ontwikkeling en een combinatie van exclusieve ingrediënten uit Italië en Japan

“Het kostte ons meer dan 1,5 jaar om te ontwikkelen, met veel vallen en opstaan ​​om de smaak goed te krijgen”, vertelde een vertegenwoordiger van Cellato aan Guinness World Records. “Het behalen van een Guinness World Records-titel was de moeite waard.”

's Werelds duurste ijsje-01

Het bedrijf zei dat het niet alleen gaat om het maken van verrukkelijk dure desserts, maar om een ​​culinair avontuur te creëren dat Europese ingrediënten en traditionele Japanse gerechten combineert. Daarvoor schakelde het volgens Guinness World Records Tadayoshi Yamada in, de chef-kok van RiVi, een restaurant in Osaka dat bekend staat om zijn Frans-Japanse fusionkeuken, om het project te sturen.

Om tot het gewenste resultaat te komen moest Yamada en zijn team de witte truffel met de juiste textuur in te gieten zodat het, net zoals het ijs zacht werd, voordat ze het mengen met een handgemaakte metalen lepel die ze krijgen. Een secuur proces, maar volgens alle betrokkenen absoluut de moeite waard.

Perfect in combinatie met Japanse sake of een Franse witte wijn

Hoewel het Guinness World Records-team niet de kans heeft gehad om het dessert te proeven, bood Cellato eerder een proeverij aan voor zijn personeel. Zij omschreven de traktatie als “rijk aan smaak en textuur”. Het doet ons een beetje denken aan ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’, maar goed, het zal vast enorm smaakvol zijn. Mag ook wel voor die prijs.

Ze adviseerden verder om het dessert te combineren met Japanse sake of een Franse witte wijn. Cellato, dat ook een aanbod op basis van zwarte truffels op het menu heeft staan, zei dat het van plan is om in de toekomst zijn oogverblindend dure productlijn te diversifiëren met champagne en kaviaar.