Hamburgers worden veelal gezien als fastfood, en in de basis zijn ze dat ook. Toch kan je vaak zelf de ingrediënten kiezen om er toch nog iets speciaals van te maken. Robbert Jan de Veen uit Voorthuizen kan daar over meepraten. Binnenkort gaat hij een poging wagen om de duurste hamburger ter wereld samen te stellen.

Ingrediënten van de duurste burger

De duurste hamburger krijgt de naam ‘The Goldon Boy’. Wel zo toepasselijk aangezien De Daltons, het familiebedrijf van De Veen, de burger gaan vervaardigen met bladgoud en Beluga kaviaar toevoegen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Daltons (@dedaltonsvoorthuizen)

Maar uiteraard begint allemaal bij het vlees. Hiervoor wordt gekozen voor Wagyu A5. Daarboven op komt Engelse cheddar, witte truffel. En als klap op de vuurpijl wordt de burger belegd met bladgoud en kort gerookt met whisky geïmpregneerde rook. Voor een extra smaaksensatie komt er een barbecuesaus overheen die bestaat uit een mix van Kopi Luwak (duurste koffie ter wereld) en Schotse Macallan whisky.

Dom Pérignon champagnedeeg

Een hamburger zonder brood is natuurlijk armoe, en ook daar is aandacht aan besteedt. De broodjes worden gemaakt van ‘Dom Pérignon champagnedeeg’. Al met al wordt de burger ongeveer tussen de 700 en 800 gram.

Guinness World Records

De huidige Amerikaanse recordhouder in het klassement van Guinness World Records maakte in 2011 een gigantische hamburger van 352 kilo en een prijs van circa 4200 euro.

28 juni zal zijn recordpoging plaatsvinden. Hierbij zal een driekoppige jury van Guinness World Records aanwezig zijn om in de gaten of alles volgens de regels verloopt. Er is al een koper voor The Golden Boy gevonden, maar om wie dat gaat wil De Veen nog niet verklappen.

“Het is natuurlijk gek om 5000 euro voor een burger te betalen. Maar het is nog veel gekker dat in Nederland meer dan 160.000 mensen gebruikmaken van de Voedselbank”

De opbrengst van de peperdure hamburger wordt maandag tijdens de recordpoging geschonken aan de Voedselbank. “Het is natuurlijk gek om 5000 euro voor een burger te betalen. Maar het is nog veel gekker dat in Nederland meer dan 160.000 mensen gebruikmaken van de Voedselbank. Daarvoor vragen we met deze recordpoging de aandacht. Verder hopen we maandag op een heel leuke dag,’’ zei Robbert Jan.

Volledige ingrediëntenlijst

 • Wagyu A5 brisket, chuck short ribs
 • King crab, in witte wijn gekookt
 • Uienringen in champagnebeslag
 • Paleta Ibérico Bellota
 • Witte truffel
 • Beluga kaviaar
 • Gerookte saffraan-bieslookmayonaise van eendeneieren
 • Barbecuesaus van Kopi Luwak koffie en Macallan Single Malt Whisky Rare Cask
 • Cheddar met truffel van Wyke Farms
 • In matcha ingelegde tijgertomaat en komkommer
 • Champagne-saffraanbrood met bladgoud
 • Met whisky geïmpregneerde rook