Het baanbrekende schip Artefact heeft niet alleen een oogverblindend exterieur en luxueuze voorzieningen aan boord, maar wordt ook aangeprezen als een voorloper op het gebied van milieuvriendelijkheid. Het verbluffende vaartuig wordt omschreven als een “perfect huwelijk tussen kunst en wetenschap” en is het boegbeeld van Mike Lazaridis, de man die van BlackBerry een begrip maakte.

Superjacht Artefact

Het superjacht Artefact, ook wel bekend als het ‘groene jacht van de toekomst’, is een weelderig project geweest van de Duitse scheepswerf Nobiskrug, bekend van het in 2017 afgeleverd Sailing Yacht A, speciaal gemaakt voor de Russische oligarch Andrey Melnichenko.

Artefact

Het ontwerp van Artefact, gecreëerd door het gerenommeerde ontwerpbureau Studio F.A. Porsche in samenwerking met Nobiskrug, is een ware blikvanger.  Het jacht is uitgerust met een geavanceerd hybride aandrijfsysteem dat gebruikmaakt van elektrische motoren, batterijopslag en een geoptimaliseerde romp voor een verminderd brandstofverbruik en lagere emissies. Bovendien is het jacht voorzien van geavanceerde waterzuiveringssystemen, afvalrecycling en energiezuinige LED-verlichting.

Winnaar van de BOAT International World Superyacht Awards 2021

In 2021 werd Artefact, gekenmerkt door de absracte glazen ruiten, door Boat International uitgeroepen tot ‘Motorjacht van het Jaar’. “Deze onderscheiding is nadrukkelijk een holistische onderscheiding, waarbij elk element van het jacht in aanmerking wordt genomen, van uiterlijk tot bouwkwaliteit en technologie”, aldus het botenblad.

Met een lengte van 80 meter biedt het jacht voldoende ruimte voor royale accommodaties en state-of-the-art faciliteiten. Gasten kunnen genieten van ruime suites, een zwembad, een spa, een fitnessruimte en zelfs een helikopterplatform.

Artefact is ontworpen om de ultieme ervaring aan boord te bieden, waardoor er een boord een scala aan entertainmentopties aanwezig zijn. Denk aan een een bioscoop, een gamesroom en een uitgebreide selectie watersportuitrusting. “We hebben niet alleen een interieur neergezet, we hebben er echt naar [gestreefd] dat het interieur samenwerkt met de buitenkant, de akoestiek en het volume. Het is een van de slimste ontwerpen die we hebben gemaakt”, aldus de interieur-ontwerper Reymond Langton Design, die het jacht een eigentijdse inrichting gaf

De welvarende eigenaar Mike Lazaridis

Het jacht heeft naar verluidt een waarde van $ 150 miljoen, waardoor het alleen beschikbaar is voor de elite van deze planeet, zoals de eigenaar Mike Lazaridis, voormalig CEO van Research In Motion (RIM), nu bekend als BlackBerry Limited. Onder leiding van de nu 62-jarige magnaat groeide BlackBerry uit tot een van de meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld. Hij was mede verantwoordelijk voor de introductie van talloze innovaties in de mobiele communicatie en wordt gezien als een pionier.