Voordat de Barbie in première ging werd van alles uit de kast gehaald om de film onder de aandacht te brengen. Kennelijk was die inzet niet zonder resultaat, want de bioscoopfilm presteert zachts gezegd boven verwachting. Wereldwijd is zelfs grens van $ 1 miljard, omgerekend € 908 miljoen, opbrengst gepasseerd.

Bioscoopfilm Barbie

Een bijzondere mijlpaal. Zeker voor de regisseur Greta Gerwig. Het is namelijk de eerste keer dat een vrouwelijke regisseur een opbrengst binnenhaalt van boven de $ 1 miljard. Amper drie weken na de start! Natuurlijk is dat extra mooi bij een film als Barbie, met de boodschap dat iedereen mooi is op z’n eigen manier. Hoe cliché dat ook klinkt.

Foto: Warner Bros

“Ik zit al 30 jaar in dit wereldje en het fenomeen Barbie en Barbenheimer is even ongekend als onvoorspelbaar”, zegt Paul Dergarabedian, senior media-analist bij Comscore tegen CNN. Volgens hem hebben slechts 50 films in de geschiedenis, niet gecorrigeerd voor inflatie, de grens van een miljard dollar bereikt. Echter heeft film in drie weken meer geld opgeleverd dan welke andere Warner Bros-film ooit. De wereldberoemde filmstudio is “sprakeloos dat de film beter presteert dan onze meest positieve voorspellingen”.

Barbenheimer

Daarnaast brak de film – met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrol – meerdere records. In Nederland trok de film in de eerste vier dagen bijvoorbeeld al 250.000 bezoekers. Aanzienlijk meer dan Oppenheimer, de biopic over de vader van de atoombom die op dezelfde dag uitkwam.

Op social media begon al snel het internetfenomeen Barbenheimer, wat de kaartverkoop van beiden films flink stimuleerde. Ondanks de knappe prestatie is het dus zeker niet de eerste film die de magische $ 1 miljard grens doorbrak in de recente geschiedenis.

Zo bracht Captain Marvel (2019) ook al $ 1 miljard dollar op. Wat echt spannend wordt, is om te zien of het ook in staat is om de $ 2 miljard-grens te passeren, zoals Avatar: The Way of Water (2022, $ 2,3 miljard) dat afgelopen jaar deed. De kans is zeker aanwezig, aangezien de bioscoop kaarten nog altijd niet aan te slepen zijn.