Zara-oprichter Amancio Ortega (87), ofwel de rijkste Spanjaard, slaat opnieuw toe op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten. Nadat hij afgelopen jaar al een wolkenkrabber in hartje Manhattan kocht, heeft hij zichzelf nu een woontoren in Chicago cadeau gedaan.

Oprichter van kledingzaak Zara slaat $ 232 miljoen stuk

Volgens Bloomberg betaalde de miljardair uit Spanje – met een geschat vermogen van $ 77 miljard – maar liefst $ 232 miljoen om het pand op West Madison te verweven. Het 45 verdiepingen tellende pand herbergt maar liefst 492 appartementen. Volgens ‘The Real Deal’ betreft het het hoogste gebouw in Chicago, de grootste stad in de Amerikaanse staat Illinois.

Foto: 727 West Madison

Zijn portfolio met historische Amerikaanse eigendommen neemt alsmaar toe. Naast zijn nieuwe aanwinst, bezit de Spanjaard ook al het hoofdkantoor van Meta Platforms Inc. in Seattle en het eerdergenoemde Haughwout Building in Manhattan.

Vastgoedportefeuille van € 18,1 miljard

Amancio Ortega is de oprichter van modeketen Zara. Maar dat niet alleen. Hij is namelijk tevens de voorzitter van merken als Pull & Bear, Bershka, Oysho, Masimo Dutti en Stradivarius. Hij opereert onder de naam Ortega Inditex, wat in 1975 werd opgericht, en op Bernard Arnault na is hij allerrijkste retailer ter wereld.

Zijn rijkdom heeft hij vooral te danken aan het meerderheidsbelang in Inditex Groep, moeder van het betaalbare modemerk Zara. Volgens Forbes bedraagt het vermogen van Ortega in totaal $ 77 miljard. In 2015 werd hij zelfs een poos gezien als de rijkste man ter wereld.

Hoewel het grootste deel van zijn fortuin afkomstig is uit de modeindustrie, is hij beslist geen kleine speler op het gebied van vastgoed. Zijn vastgoedportefeuille werd vorig jaar nog gewaardeerd op € 18,1 miljard, waaronder een vastgoed in Venlo ter waarde van € 105 miljoen. Bovendien heeft hij nóg een link met Nederland. Zo is zijn Nederlandse superjacht – gebouwd door Feadship – te koop: € 7 miljoen goedkoper dan aanvankelijk.