Is Italie de gastronomische godfather van Europa?

Italië, het land van passie en pracht, waar eten niet zomaar een maaltijd is, maar cultureel erfgoed. Eten staat gelijk aan samenzijn met familie en vrienden, aan gezelligheid en aan genieten. En de Italianen leveren: Pizza, pasta, gelato, parmigiano, tiramisu, arancini. Afijn, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Italië is de bestemming voor culinair genot, met als hoogtepunt natuurlijk de hoofdstad: Rome. 

Wij hebben onze drie favoriete fine dining restaurants op een rijtje gezet voor u, waarde lezer, met op het eind nog een kleine verrassing.

De beste fine dining restaurants van Rome

Retrobottega

Retrobottega is een juweel van een etablissement waar u heerlijk kunt dineren. Ze presenteren met verve kleine gerechten die perfect het verhaal van het land vertellen. Dit alles vindt plaats in een informele eetzaal, waar u heerlijke à la carte kunt eten. Maar wellicht voelt u zich avontuurlijk, in dat geval raden we u ter harte aan om te kiezen voor het tasting menu. Een proeverij van 20 gangen, aan de zes plekken-tellende chef’s counter. Verwacht ongewone combinaties: tartaar van wilde zwijn met pulpo, gefrituurde paddenstoelen met ketchup van biet of perzikfoccacia met leverpaté. En natuurlijk is er ook een mooie wijnkaart met de focus op kleinere producenten.

Wat Retrobottegga onderscheid van andere restaurants is dat de chefs, Giuseppe en Alessandro, wekelijks door de ongerepte gebieden van Abruzzo struinen om daar de producten nog net niet uit de grond te trekken. Sterker nog, soms doen ze dat dus wel. Zo kunnen ze altijd inspelen op de seizoenen en hebben ze altijd de meest verse producten. Een van onze favoriete restaurants in Rome!

Orma Roma

De ”verdwaalde ” Colombiaanse chef Roy Cacere is een veteraan van de Romeinse haute cuisine. Zijn sterrenzaak, Metamoforsi, heeft de pandemie helaas niet overleefd, maar zijn meest kenmerkende gerechten heeft hij meegenomen naar Orma. Denk hierbij aan zijn deconstructed Carbonara, een 65° graden ei in schuim van Parmigiano Reggiano, met gepofte pasta en malse guanciale. U kunt hier ook prima cocktails drinken op het schaduwrijke terras, en dat is niet uw standaard Aperol Spritz kunnen we alvast verklappen.

Orma is trouwens een anagram van Roma, maar dat had u vast al door.

Osteria Fernanda

Osteria Fernanda is wellicht de laatste op de lijst, maar zeker niet DE minste. Het menu is buitengewoon avant-garde en de gerechten bieden zowel ‘comfort food’ als een innovatieve culinaire ervaring. Verwacht bijvoorbeeld: slakken met radijs en Campari maar ook desserts op basis van buffelmelk, tomaat en basilicum. Hoe Italiaans wil je het hebben? De uitgebreide wijnkaart biedt opmerkelijke champagnes die perfect samengaan met even heerlijke desserts. Het is echter vermeldenswaardig dat aan een maaltijd bij Fernanda een stevig prijskaartje hangt, maargoed, soms moet u investeren in uzelf.

Bonusronde: Drink Kong 

Na al dat eten heeft u vast ook dorst gekregen. Drink Kong, een eigentijdse cocktailbar, is een paradijs voor liefhebbers van verfijnde dranken en ambachtelijke cocktails. Het interieur is geïnspireerd door ‘Blade Runner’ wat betekent dat u kunt verdwalen in een doolhof van neonlichten. Op de minimalistische kaart staat alleen de naam van het drankje en de voornaamste spirit, voor de rest is het aan u om een sprong in het diepe te wagen. Maar geen zorgen, u verkeert in de handen van Patrick Pilstolesi, een van de beste bartenders die Rome rijk is, en u loopt gegarandeerd gehydrateerd al dan niet ietwat beschonken naar buiten.

Dit zijn maar een paar van onze favoriete restaurants in Rome, maar de stad zit vol met culinaire pareltjes. Veel eetplezier alvast!