Afgelopen week bezocht de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol ons koude kikkerlandje. Hij ging langs bij demissionair minister-president Mark Rutte om te praten over handelsbetrekkingen, maar vooral over de chipmachinemaker ASML. De twee schoven, evenals koning Willem-Alexander en koningin Máxima, aan voor een uitgebreide regeringslunch, waarbij de geschonken wijn een wel heel goedkoop prijskaartje had.

Zuid-Koreaanse president brengt Nederland tweedaags staatsbezoek

Het staatsbezoek omvatte een visite van twee dagen, waarbij demissionair minister-president Mark Rutte en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol de banden verder wilden aanhalen, Het was voor het eerst in de historie dat een Koreaanse president op staatsbezoek kwam in Nederland. Nederland en Zuid-Korea hebben sinds 1961 een diplomatieke relatie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@minpres)

Het bezoek staat in het teken van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen, maar zal vooral gaan over ASML, de chipmachinemaker uit het Brabantse Veldhoven, wat een steeds belangrijkere schakel wordt in de mondiale geopolitiek en zichzelf een steeds meer aanwezige machtspositie heeft verworven. De president hoopt de banden tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse chipindustrie te versterken. Daarom bezochten de twee het bedrijf ook, waarbij ze werden vergezeld door chipbedrijven Samsung en SK Hynix.

Volgens Yoon vormen Nederland en Zuid-Korea een zogeheten chipalliantie en heeft samenwerking op het gebied van halfgeleiders topprioriteit. De president noemt de chipsector strategisch belangrijker dan ooit, vanwege de toenemende concurrentie uit China. De VS probeert in toenemende mate controle te krijgen over de export van de essentiële chipmachines van ASML, met name richting China. Washington wil daarmee voorkomen dat China de chips kan gebruiken voor militaire doeleinden. Nederland heeft, op aandringen van de Verenigde Staten, de export van chipmachines naar China inmiddels verder ingeperkt.

Wijn van slechts € 10 bij regeringslunch

Enfin, tussen alle politieke betrekkingen door, was er ook ruimte voor ontspanning, in de vorm van een uitgebreide regeringslunch. De lunch omvatte een voorgerecht van rollade van rivierkreeftjes en garnalen vooraf, met gegrilde heilbot en geroosterde bloemkool als hoofdgerecht. Het nagerecht bestond uit appeltaart met mascarpone en verkruimelde Oreo’s.

Tot zover een vrij gebruikelijke regeringslunch, totdat de wijn op tafel kwam. In plaats van een verwachte, peperdure fles, werd bij de gegrilde heilbot een rode wijn van – in de winkel – slechts € 13,50 geserveerd. Dat betrof een Grand Bateau, gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon-druiven. Vooraf werd er gekozen voor de chardonnay Ardèche van Louis Latour, welke er al is voor € 10.