Het aantal Nederlandse huishoudens dat de afgelopen jaren voor een nieuwe keuken in huis koos, groeide explosief. Waar voorheen regelmatig uitsluitend door bijvoorbeeld het vervangen van losse kastdeuren en apparatuur gekozen werd, koos men de laatste jaren voor het vernieuwen van de complete keuken. Opvallend hierbij is de populariteit van een luxe keuken, met bijvoorbeeld een aanrechtblad met marmerlook en een kookplaat voorzien van geïntegreerd afzuigsysteem. Dat laatste maakt dat de afzuigkap aan de wand niet langer nodig is; vaak is het bepaald geen sieraad binnen het interieur. Hoe ziet zo’n luxe keuken er uit? In dit artikel leest u er meer over. Tip: begin vandaag nog met online een keuken ontwerpen in luxe stijl voor uw woning! De 3D planner die u op de websites van sommige keukenzaken vindt, helpt u hierbij. 

Kenmerken van een luxe keuken binnen woningen

Waaraan denkt u aan bij het laten plaatsen van een nieuwe, luxe keuken in huis? Wellicht een wijnklimaatkast of een heetwaterkraan? Gaat u voor een keukenblad van marmer of composiet? Gebruikt u verschillende gouden elementen in het ontwerp van deze luxe keuken? Populair zijn zowel de zeer lichte keukens, als de volledig donkere keukenontwerpen. Denk aan een keuken met zwart kasten, een zwarte spoelbak en een donkere wijnklimaatkast. Het geeft de keuken niet alleen een luxe touch, maar maakt dit ontwerp ook industrieel. De donkere keuken wordt vaak gecombineerd met goudkleurige handgrepen op de kasten, met een goudkleurige kraan, enzovoorts. 

In een licht keukenontwerp kiest men voor marmer, eveneens in combinatie met goudkleurige elementen. De keukenkasten hebben in dit ontwerp een witte, vaak glanzende kleur. Denk bij het ontwerpen van de keuken na over het lichtplan voor deze ruimte; het helpt u de keuken tot Michelin-waardige ruimte te maken. Kiest u voor een verlaagd plafond met led spots, of juist voor een stijlvolle, klassieke hanglamp? 

Gebruik van moderne keukenapparatuur

Eerder in dit artikel werden al een aantal voorbeelden genoemd van keukenapparaten die vaak terugkomen in het ontwerp van een luxe keuken. Denk aan de wijnklimaatkast en bijvoorbeeld de heetwaterkraan. Ook de inductie kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem wint de laatste jaren aan populariteit. De werking van zo’n afzuigsysteem doet niet onder voor die van een klassieke afzuigkap aan de muur; in het bijzonder wanneer er geen afzuigkanaal in het plafond zit. Veel afzuigkappen werken net als een geïntegreerd afzuigsysteem met een filter. Ruimte die je aan de muur overhoudt, kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een aantal houten plankjes, voorzien van potjes met kruiden of weckpotten met diverse pastasoorten. Het geeft de keuken een speelse, sfeervolle uitstraling. 

Keuken in luxe woning meer dan een ruimte om te koken

Houd bij het ontwerpen van een nieuwe keuken rekening met het gegeven, dat een keuken al lang niet meer de plek is waar uitsluitend maaltijden bereid worden. Steeds vaker wordt de keuken bij de rest van het interieur in een woning betrokken. Het is daarbij een sociale ontmoetingsplek geworden! Maak gebruik van een compacte bar, bijvoorbeeld aan een groot kookeiland in je luxe keuken of als uiteinde van een L-vormig ontworpen keuken. Zo hebben uw gasten, maar bijvoorbeeld ook je kinderen een plek om bij te praten aan het eind van een werk- of schooldag. Het bereiden van het diner was nog nooit zo leuk op deze manier. 

Doe online inspiratie op door persoonlijke blogs of bijvoorbeeld artikelen op de websites van keukenzaken te bekijken. Het laat u ongegeneerd bij andere huishoudens binnenkijken en geeft een goed beeld van kleuren, materialen en keukenapparaten die met elkaar gecombineerd kunnen worden om tot een luxe keuken te komen.