Michael Jordan is een Amerikaans voormalig basketbalspeler. Jordan wordt gezien als de beste basketbalspeler aller tijden. De Amerikaanse basketballer won talloze prijzen. Michael Jordan wist twee keer goud te bemachtigen op de Olympische Spelen en pakte maar liefst zes keer de landstitel met de Chicago Bulls. In 1984 sloegen Nike en Michael Jordan de handen in een. Uit deze samenwerking is het iconische Jumpman logo ontstaan, een van de herkenbaarste logo’s uit de sportwereld. Het logo is tot op de dag van vandaag te vinden op sneakers, truien, petten en nog veel meer.

Zes sneakers van Michael Jordan leveren een bedrag op van $ 8 miljoen

Michael Jordan tekende een vijfjarige deal ter waarde van $ 2,5 miljoen. Toendertijd was dit de grootste deal in de geschiedenis van de NBA, deze deal was drie keer zo groot dan enig andere deal. Nike bracht samen met Jordan een sneakerlijn uit met als doel in de eerste drie jaar $ 3 miljoen te verdienen. Binnen het eerste jaar verdiende ze $ 126 miljoen, hiermee overtrof de sneakerlijn alle verwachtingen. De rest is geschiedenis. Michael Jordan droeg deze schoenen zelf ook tijdens zijn wedstrijden. Een collectie sneakers van deze Air Jordans werd gedragen door Michael Jordan tijdens zijn zes gewonnen NBA-kampioenswedstrijden. Via een veilingsite heeft deze collectie een astronomisch hoog bedrag opgeleverd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Er werden zes sneakers geveild die Michael Jordan heeft gedragen tijdens de kampioenswedstrijden van de Chicago Bulls in 1991, 1992, 1993, 1996, 1997 en 1998. De zes sneakers zijn geveild voor een bedrag van $ 8 miljoen, omgerekend is dit ruim € 7,4 miljoen. Brahm Wachter, van het veilinghuis Sotheby’s, vond de opbrengst meer dan logisch. ‘De recordopbrengst van vandaag is een ode aan de GOAT’. ‘Een werkelijk ongeëvenaard moment en mijlpaal in de veilinggeschiedenis; de verkoop van deze zes kampioensschoenen zal waarschijnlijk nooit worden herhaald.’

Cadeau van oud-directeur Chicago Bulls

Achter waarom er zes lossen schoenen zijn geveild en niet zes paren, zit een leuk verhaal. In 1991, na het winnen van de kampioenswedstrijd, gaf Michael Jordan een van zijn schoenen aan de teammanager. Omdat dit zo een succes was maakte de Amerikaanse basketballer hier een gewoonte van en gaf hij na het winnen van iedere kampioenswedstrijd een van zijn schoenen weg aan de teammanager. Iedere sneaker uit deze collectie staat dus voor een landstitel van de Chicago Bulls. Zowel de koper als verkoper van de sneakers wil het veilinghuis niet bekend maken. Het enige wat we weten is dat de verkoper een particuliere Amerikaanse verzameler is. Hij zou de sneakers gehad hebben van een oud-directeur van de Chicago Bulls.

Het zijn niet de eerste spullen die geveild zijn van Michael Jordan. Eerder dit jaar is bekend gemaakt dat de oude BMW 850i van Michael Jordan binnenkort onder de hamer gaat verschijnen. De auto zou duizenden euro’s moeten opleveren, omdat de auto zich in een uitzonderlijk goede staat bevindt. Een aantal jaar geleden werd ook al een ander paar gedragen Jordan online aangeboden via het veilinghuis Sotheby’s. Deze iconische rood-witte sneakers droeg hij in het seizoen 1984-1985. De sneakers zouden naar verwachting ergens tussen de $ 110.000 en $ 164.000 gaan opleveren. Momenteel lanceert Nike om de paar jaar een nieuwe variant van de oude retro versie en die is enorm gewild.