Ye, beter bekend als Kanye West, zegt dat er een rechtszaak van Adidas boven zijn hoofd hangt van een fors bedrag. De Amerikaanse rapper en modeontwerper doet deze onthulling nadat hij kritiek kreeg op zijn laatste creatie. Een sneakerplatform gaf kritiek op de YZY pod, de maatvoering van deze schoen zou volgens het platform niet kloppen. Toen Ye deze berichten voorbij zag komen besloot hij het platform een bericht te versturen over hoe de vork aan de steel zit. Uit dit gesprek kwamen een aantal schokkende bevindingen naar voren.

Schoenen van Kanye West bezorgde Adidas een omzet van $ 2 miljard per jaar

Ye, geboren als Kanye Omari West, is een Amerikaanse producer, rapper, songwriter, ondernemer, modeontwerper en presidentskandidaat. West begon zijn carrière als producer, hij kreeg erkenning voor verschillende producties voor Jay-Z. Ye heeft 24 Grammy Awards achter zijn naam, waarmee hij de jongste artiest is met zoveel onderscheidingen. West werkte sinds 2013 met Adidas samen met de schoenenlijn Yeezy. In oktober 2022 kwam hier echter een einde aan, Adidas staakte per direct de samenwerking met Kanye West. De aanleiding hiervoor waren antisemitische berichten die West op sociale media heeft geplaatst. Yeezy leverde Adidas naar schatting bijna $ 2 miljard aan omzet per jaar op.

Het sneakerplatform ATATF, met ruim 130 duizend volgers, deelde een foto waarin iemand een te grote schoen paste. Het ging om het laatste ontwerp van Ye, de YZY pod. Hij stuurde het sneakerplatform een berichtje via Instagram en deelde dit vervolgens zelf via zijn Instagram. In een lang berichtje raadt Ye iedereen aan om een kleinere maat te kopen. Ook vraagt hij, niet met hem te spelen en dat hij het absoluut niet grappig vindt. Hij zegt superhard gewerkt te hebben aan de YZY pod. Na een jaar hard gewerkt te hebben kon hij eindelijk op eigen kracht een schoen uitbrengen. Volgens Ye zou Nike, Michael Jordan hebben tegengewerkt toen hij zijn eigen sneakers op de markt wilde brengen.

Voor de rechter gesleept voor $ 4 miljard

In de rest van het berichtje van Ye vertelt hij hoe hij zich voelt over Adidas momenteel. Hij vertelt dat hij erg boos is op het schoenenmerk. Adidas zou al zijn werk hebben gekopieerd en hem vervolgens als stront hebben behandeld. Het merk verkoopt momenteel nog steeds de door Ye ontworpen schoenen en hier ontvangt hij geen stuiver voor. Daarnaast zou Ye misbruik hebben gemaakt van het marketingbudget volgens Adidas. Echter vindt west dat hij zelf de marketing is en het dus niet uitmaakt hoe hij het besteed. Als klap op de vuurpijl vertelt de schoenontwerper dat Adidas hem voor de rechter daagde voor maar liefst $ 4 miljard. Dit nadat hij zoveel werk en tijd in de sneakers had geïnvesteerd.

Een reactie vanuit het sneakerplatform bleef niet uit. Hij zegt het nieuwste ontwerp van Ye meerdere keren op een positieve manier onder de aandacht hebben gebracht via zijn kanaal. Hij zegt zelfs meerdere paren besteld te hebben omdat hij achter West zijn innovaties, leiderschap en gedachtegang staat. De beheerder van het sneakerplatform besluit het gesprek online te delen, zodat iedereen kan zien met wat voor problemen Ye zit. Het is niet vreemd dat West zo boos is dat hij niets krijgt voor de resterende voorraad die wordt verkocht. Kort geleden maakte Adidas nog bekend dat ze de voorraad aan Yeezy sneakers zouden uitverkopen. De overgebleven voorraad zou een waarde hebben van maar liefst $ 1,3 miljard.