Hoewel de wegen tussen Adidas en Kanye West al een tijdje zijn gescheiden, is het het Duitse sportmerk tóch gelukt vrijwel de gehele voorraad Yeezy-schoenen te slijten. In totaal verkocht Adidas zo’n vier miljoen paar schoenen, voor in totaal zeker $ 565 miljoen.

Kanye West en Adidas breken na controversiële acties van de rapper

Sinds oktober vorig jaar zijn de banden tussen Kanye West en Adidas verbroken. Voornaamste reden daarvoor was de antisemitische uitspraken die West deed op Instagram. Dat is het niet enige bizarre wat de rapper op zijn kerfstok heeft. In datzelfde tijdsbestek verscheen hij op de Paris Fashion Week met een shirt met daarop de tekst “White Lives Matter”, en hij beweerde dat George Floyd in mei 2020 niet is gestorven door toedoen van een agent, maar door fentanyl.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door adidas (@adidas)

Reden genoeg voor allerlei merken om de stekker uit de samenwerking met de rapper te trekken. Zo trokken voor Adidas al Balenciaga en Gap hun conclusies. Adidas werkte sinds 2013 samen met de rapper en lanceerde in de jaren daarna de mateloos populaire – en kostbare Yeezy’s – mede ontworpen door “Ye”. Maar nadat de samenwerking werd herzien bleef het merk met een gigantische voorraad aan onverkochte Yeezy’s opgescheept, ter waarde van zo’n $ 1,2 miljard. Het resulteerde in een omzetdaling van $ 440 miljoen, die nu in ieder geval voor een deel goed kan worden gemaakt.

Adidas slijt voor $ 565 miljoen aan onverkochte Yeezy’s

Volgens The Financial Times is er grote vraag naar de schoenen, wat ervoor zorgt dat Adidas een groter deel van de lijn kan verkopen dan verwacht. In totaal verkocht het merk 4 miljoen paar, ter waarde van $ 565 miljoen.

De volledige opbrengst zal naar goede doelen gaan, welke zich inzetten tegen racisme en antisemitisme. Ook zal een deel van de opbrengst richting het Philonise and Keeta Floyd Institute for Social Change, opgericht door de nabestaanden van George Floyd, gaan. Naast de donaties aan goede doelen zal Adidas ook een deel van de winst aan Ye uitbetalen vanwege contractuele verplichtingen. Bovendien zal het bedrijf geld reserveren om de kosten te dekken die voortkomen uit het beëindigen van de samenwerking, zoals ontslagen, juridische kosten en de sluiting van productiefaciliteiten.