Onze prachtige hoofdstad Amsterdam staat bol van de pittoreske en uitmuntende restaurantjes. Maar in die wirwar van etablissementen zijn er altijd een paar restaurants die er door hun eigen, kenmerkende handelwijze bovenuit steken. Restaurant Vermeer is precies zo’n gelegenheid. Aan de Prins Hendrikkade geven zij, door groenten de hoofdrol op te laten eisen, een nieuwe dimensie aan gerechten.

Restaurant Vermeer onderscheidt zich in de Amsterdamse wirwar van etablissementen

Gelegen aan de sprookjesachtige, alsook praktische Prins Hendrikkade, vinden we op numero 59-72 restaurant Vermeer. Op een ideale locatie zogezegd, want u kijkt uit op Amsterdam Centraal, waarbij de tram, metro en trein dus op slechts luttele minuten lopen ligt. In de kleine veertig jaar dat Vermeer nu bestaat, is het restaurant uitgegroeid tot een regelrecht fenomeen. Dat komt door hun manier van het benaderen van gerechten. Niet nemen, zoals gebruikelijk, vlees- en visgerechten de overhand, maar Vermeer wordt gekenmerkt door hun vegetarische maaltijden, die door critici alom bejubeld worden. Met karakteristieke specerijen als onder meer salie en vadouvan weet Vermeer gerechten met groenten een nieuwe dimensie te geven.

En dat ook nog eens voor een – relatief – betaalbare prijs. Voor een vier gangen menu (incl. amuses en brood met boter) betaalt u een schappelijke € 85. Dat is voor een restaurant met een dergelijke statuur als dat van Vermeer zeker een heel aantrekkelijke prijs. Voor 5 gangendiner betaalt u € 100, voor een 6 gangendiner € 115. Waar Vermeer zich nog meer in onderscheidt, is het feit dat er geen echte menukaart is. U eet zogezegd wat de pot schaft. U kunt kiezen voor een vis, vlees of groentegerecht, waarna chef Chris Naylor zijn magie erop loslaat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vermeer Amsterdam (@restaurantvermeer)

Het restaurant opende in 1988 zijn deuren in hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace, waarna al verschillende topkoks als Edwin Kats en Pascal Jalhay de scepter zwaaiden. Echter, sinds 2005 heeft de Brits-Nederlandse chef Chris Naylor het voor het zeggen. Zoals gezegd passeerden meerdere sterrenchefs al de revue bij Vermeer, maar niemand hield het zo lang vol als Naylor. Aan al het moois komt echter ook een eind: na bijna 20 jaar trouwe dienst verlaat Naylor restaurant Vermeer, en wordt hij per 1 april afgelost door Tjaco van Eijken.

Naylors nieuwe functie omvat het maken van horecaconcepten van Minor Hotels in Noord-Europa.

Tjaco van Eijken is de nieuwste aanwinst

Van Eijken stond eerder in de keuken bij ’s werelds meest befaamde restaurants, als Spoon in Hongkong. Ook fungeerde hij als Executive Chef bij verschillende hotels, zoals Le Louise in Brussel, Saigon Plaza in Vietnam en Hotel De L’Europe in Amsterdam.

Met het afscheid van Naylor komt er een einde aan een tijdperk. ‘Het is tijd om het stokje over te dragen aan iemand die Restaurant Vermeer kan voorzien van frisse energie’, zo zegt de afzwaaiend chef. ‘Ik heb in het verleden samengewerkt met Tjaco en ik ben blij dat hij Vermeer gaat leiden.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vermeer Amsterdam (@restaurantvermeer)

Ook Ludo de Jong, General Manager van het hotel waarin Vermeer gevestigd is, is verheugd met de komst van Van Eijken: ‘We zijn trots op wat Chris afgelopen jaren heeft neergezet met zijn unieke stijl van koken. Met de komst van Tjaco van Eijken nemen we de tijd om de nieuwe koers van Vermeer te bepalen.’

Een ding is zeker: met een wisseling van de wacht zonder dat er kwaliteit verloren gaat, lijkt Vermeer verzekerd van een gouden toekomst. Bekijk de site van Vermeer voor het menu en voor een reservering.