Het is te hopen dat u niet van plan was een rood wijntje van het wijnhuis Cepa 21 te nuttigen vanavond. Een bizarre gebeurtenis laat een bittere nasmaak achter, zowel letterlijk als figuurlijk. Volgens het gerenommeerde wijnhuis uit Spanje hebben vandalen ingebroken in hun wijnberging en hier een verschrikkelijke streek uitgehaald. De herrieschoppers zouden de vaten hebben opengedraaid en de wijn op de vloer laten vloeien. In totaal hebben de vandalen maar liefst 60.000 liter aan de rode wijn verspild. De verspilde wijn zou volgens het wijnhuis een waarde hebben van ruim € 2,5 miljoen. Het is niet alleen een verlies van wijn, maar ook van tijd, toewijding en vakmanschap dat in elke druppel van deze wijn wordt gegoten door Cepa 21.

Voor 80.000 liter aan wijn verspild bij mislukte inbraak

In een weekend in de nacht van zaterdag op zondag, toen u misschien wel een heerlijke rode wijn van Cepa 21 aan het nuttigen was, vond deze beoogde diefstal plaats. De misdaad vond plaats in het wijnhuis gelegen in Castrillo de Duero een gemeente in de Spaanse provincie Valladolid. Het personeel trof de wijnberging als een waar slagveld aan. Op de camerabeelden kon het personeel terugzien hoe een persoon met een capuchon verschillende vaten in het wijnhuis probeert te openen. Op de beelden van de camerabewaking is te zien hoe de persoon in slaag om een van de wijnvaten volledig open te zetten. Vervolgens rent de persoon door de enorm harde straal van de wijn om een poging te doen tot het openen van het volgende vat.

Tot nu tast het wijnhuis volledig in het duister over de mogelijke daders. Het wijnhuis weet echter een ding zeker, het openen van de wijnvaten kan niet zonder voorkennis. Het openen van de wijnvaten is namelijk erg zwaar en lastig voor iemand die hier geen ervaring mee heeft. Daarnaast zit er ook nog eens een veiligheidssysteem op de vaten gevuld met wijn. De vandalist wist zich in het pikkedonker zonder problemen van wijnvat tot wijnvat te verplaatsen en zonder enige moeite de vaten vervolgens openen en leeg laten lopen. Het wijnhuis weet het zeker, zonder voorkennis was dit niet mogelijk.

80.000 flessen wijn gingen verloren

De 60.000 liter die verloren is gegaan tijdens deze horror nacht zou goed zijn voor maar liefst 80.000 flessen wijn die dus verspild is. De directeur van Cepa 21, José Moro, is meer dan kwaad op de vandalisten die verantwoordelijk waren voor deze misdaad. Het is volgens hem niet alleen een verspilling, maar ook een aanval op alle werknemers en wijnboeren die worstelen en alles op alles zetten om de beste druiven te bemachtigen. Volgens hem kan het niet anders zijn dan dat de vandalisten kwaad doen om het kwaad doen. De directeur denkt dat het een niet erg stabiel persoon geweest moet zijn. De dader heeft volgens José Moro geen gezond verstand en is volledig gevuld met haat. Ook de directeur weet zeker dat de dader precies wist waar hij was en wat hij kwam doen.

Natuurlijk diende het Spaanse wijnhuis een klacht in, daarnaast gaven ze ook al een lijst door aan de Spaanse Guardia Civil. Op deze lijst stonden mogelijke verdachten voor het wijnhuis. Het onderzoek is gestart, maar het blijft in deze fase nog te lastig om nu al iemand aan te wijzen. Al helemaal om een huidige of oud-medewerker aan te wijzen van het wijnhuis. De wijn die verspild is was niet zomaar een wijn. Volgens Cepa 21 liet de vandalist de twee vaten van de duurste wijnen van het wijnhuis leeglopen. Het zou gaan om de Horcajo en Malabrigo wijn, deze wijnen gaan voor een pittig bedrag over de toonbank in Nederland. De wijnen worden in Nederland verkocht voor ongeveer € 80 en € 35.