Het gerenommeerde CIES Football Observatory heeft de lijst met de top 100 meest waardevolle voetballers gepubliceerd. Daaruit blijk dat de pas 20-jarige Real Madrid-middenvelder Jude Bellingham absoluut de kroon spant als meest waardevolle speler: hij is bijna € 300 miljoen waard. In de prestigieuze lijst schitteren ook een aantal Nederlanders.

Jude Bellingham is de meest waardevolle speler ter wereld

De 20-jarige Jude Bellingham is uitgegroeid tot een absoluut fenomeen. De start van zijn veelbelovende carrière kende hij bij Birmingham City, op het tweede niveau van Engeland. Daar speelde hij zich al in de kijker bij de groten der aarde, in 2020 verdiende hij een transfer naar Borussia Dortmund. Ook daar groeide de Brit uit tot een sterkhouder, en dus verkaste hij in de zomer van 2023 voor € 103 miljoen naar het heilige Real Madrid.

En ook daar heeft Bellingham zijn stempel onmiskenbaar gedrukt. Hoewel Bellingham aanvallende middenvelder is, heeft hij dit seizoen maar liefst 19 keer gescoord, waardoor hij op de Spaanse topscorerslijst alleen de spitsen Alexander Sørloth (Villarreal) en Artem Dovbyk (Girona CF) voor zich hoeft te dulden. Een ongekend knappe prestatie.

Het heeft zijn marktwaarde dan ook geen windeieren gelegd. Hij wordt op dit moment gewaardeerd op liefst € 280 miljoen, wat hem de speler met de hoogste marktwaarde ter wereld maakt.

Andere prominente namen

De lijst staat bol met ook andere prominente namen. Op gepaste afstand van Bellingham volgt Erling Haaland, spits van Manchester City, met een waarde van € 255 miljoen, en Vinicius Júnior, buitenspeler van Real Madrid, met een waarde van € 240 miljoen.

De bovengenoemde clubs zijn sowieso hofleverancier van de lijst. Naast de drie duurste spelers worden ook de waarden van Rodrygo en Phil Foden (respectievelijk Real Madrid en Manchester City) op meer dan € 200 miljoen geschat. Bukayo Saka (Arsenal), Julian Alvarez (Manchester City), Lamine Yamal (FC Barcelona), Martin Ödegaard (Arsenal) en Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) sluiten de top 10 af.

In de lijst zijn ook enkele Nederlanders te vinden. Xavi Simons (RB Leipzig) is € 112,1 miljoen waard en staat 20e op de lijst. Ook Cody Gakpo (Liverpool, € 99 miljoen), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur, € 71,7 miljoen) en Jorrel Hato (Ajax, € 70,2 miljoen) staan in de top 100.