Het gezamenlijke vermogen van Nederlandse selfmade miljonairs is in 2024 met gemiddeld maar liefst € 3,1 miljard gedaald. Dat meldt Quote, dat een lijst met de 100 rijkste selfmade miljonairs heeft samengesteld. Die daling is vooral te wijten aan het feit dat er uit de lijst prominente namen zijn verdwenen, zoals Adriaan Mol en Robert Vis.

Nederlandse selfmade miljonairs tot 40 jaar zagen hun vermogen afgelopen jaar flink inkrimpen

Elk jaar publiceert Quote de lijst met de top 100 jonge selfmade miljonairs, waar enkele jaren een aantal prominente namen in terug te vinden waren. Het ging daarbij vooral om Adriaan Mol, oprichter van MolliePayments, en Robert Vis, samen met Mol tevens oprichter van MessageBird.

Het totale vermogen van selfmade miljonairs uit Nederland tot de 40 zou in 2024 in totaal zijn uitgekomen op € 5,4 miljard, waar dat een jaar eerder nog € 8,5 miljard was. Die daling heeft vooral te maken met het feit dat Mol en Vis uit de lijst zijn verdwenen, omdat zij inmiddels de 40-jarige leeftijd hebben bereikt. Samen waren zij in 2023 goed voor een waarde van € 3,8 miljard. Daarentegen is de ondergrens van de lijst wél gestegen, van € 15 miljoen naar € 17 miljoen.

Adriaan Mol, die nog altijd niet van zijn penthouse in de Amsterdamse Pontsteiger afkomt, wordt in de prestigieuze lijst afgelost door de 34-jarige Job van der Voort. Hij is de drijvende kracht achter het bedrijf Remote, dat ondernemingen helpt personeel aan te nemen in landen waar ze zelf niet aanwezig zijn. Zijn vermogen wordt op € 600 miljoen geschat, en momenteel is hij de rijkste selfmade miljonair onder de 40 in Nederland.

Rest van de top drie

De top drie wordt gecompleteerd door achtereenvolgens Ruud Pierik en Maarten Alblas. Pierik is het boegbeeld van Elektromat, een online-groothandel voor elektrotechniek. Heeft zijn rijkdom hard zien oplopen naar € 180 miljoen. Alblas vergaarde zijn vermogen van € 140 miljoen als medeoprichter van DataSnipper, een techstartup die internationaal hard aan de weg timmert.

Naast de lijst met de 100 rijkste Nederlandse selfmade miljonairs, heeft Quote ook de lijst met Nederlandse bekende grootverdieners onder de 40 jaar gepubliceerd. In die lijst is Martin Garrix de lijstaanvoerder. De 27-jarige dj heeft een vermogen van zo’n € 50 miljoen. Andere prominente namen in de lijst zijn onderneemster Nikki Plessen, die haar rijkdom zag groeien naar € 40 miljoen, en topmodel Doutzen Kroes, die de beschikking over een geschat vermogen van € 28 miljoen heeft.