De miljonairs onder ons zijn in 2024 weer een record rijker. In dit jaar zijn er wereldwijd namelijk meer mensen met zes nullen op hun bankrekening (of meer) dan ooit. Om precies te zijn: 22,8 miljoen mensen.

Het gaat goed met de miljonairs in 2024

Hoewel veel mensen gebukt gaan onder armoede, gaat het goed met de rijken onder ons. Het gaat hier weliswaar om dollarmiljonairs, maar de Franse consultant Capgemini heeft berekend dat de aarde nu 22,8 miljoen miljonairs kent. Het hoogste aantal sinds de metingen in 1997 begonnen, en een nieuw teken aan de wand dat het uitstekend vertoeven is voor de vermogenden onder ons.

Die radicale stijging is opvallend, want in 2022 kende het aantal miljonairs en hun vermogens nog een sterke daling, welke in 2023 weer wat werd goedgemaakt. 2024 valt dus direct te bestempelen als recordjaar. Behalve dat het aantal mensen met een vermogen van $ 1 miljoen of meer dus fors steeg, werden de rijken ook echt weer rijker. Het totale vermogen van alle rijken steeg met 4,7% naar in totaal $ 86.800 miljard, wat tevens een record is. Voor het rapport zijn overigens 71 landen onderzocht, waardoor het aantal daadwerkelijke miljonairs weleens nog vele malen hoger zou kunnen liggen. Bij de berekeningen is gekeken naar het vermogen, bestaande uit onder meer aandelenbelangen, investeringen, cashgeld en vastgoed.

Verenigde Staten

Vooral de Verenigde Staten zag een flinke stijging in het aantal miljonairs, in New York resideren overigens al de meeste vermogenden. Daar wonen überhaupt de meesten, gevolgd door respectievelijk Duitsland en Japan.

Die plotsklapse toename is volgens de Franse consultant te danken aan de robuuste economie, een dalend inflatiecijfer en sterke stijgingen op de aandelenmarkt. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 1% van de superrijken, bestaande uit een groep van 220.000 mensen, meer dan 34% van het totale vermogen van alle dollarmiljonairs vertegenwoordigen. Van alle miljonairs zijn zo’n 70% selfmade, evenals deze jonge Nederlandse ondernemers.