Als u een fervent whiskyliefhebber bent, bent u waarschijnlijk wel bekend met het merk Benriach. Het Schotse whiskymerk is één van de meest gerenommeerde merken in dit segment en heeft een lange historie wat betreft het uitbrengen van enkele van ’s werelds lekkerste whisky’s. Het merk heeft nu haar oudste en tegelijkertijd meest exclusieve fles gelanceerd: de Benriach 1966 Cask Aged 50 Years. Onder het genot van een heerlijk diner bij sterrenrestaurant Bougainville in Amsterdam werd dit heuglijke nieuws te midden van een aantal overheerlijke versnaperingen gedeeld.

Gerenommeerd whiskymerk Benriach lanceert haar meest exclusieve fles whisky ooit: de Benriach 1966 Cask Aged 50 Years

Benriach staat voor een ongekend whiskyerfgoed dat teruggaat tot 1898. In dat jaar bouwde oprichter John Duff zijn distilleerderij. Dankzij een lange traditie van het distilleren van drie soorten whisky, klassiek ongeturfd, Highland-turf en drievoudig gedistilleerd, samen met een eclectische selectie van vaten van over de hele wereld, kunnen de whiskymakers van Benriach de volledige smaakmogelijkheden van single malt verkennen, waardoor ze enkele van de rijkste, meest gelaagde whisky’s in Speyside creëren. Een 126 jaar oude traditie die vandaag de dag nog altijd wordt voortgezet, onder leiding van Master Blender dr. Rachel Barrie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Benriach (@benriach)

En die Rachel Barrie staat nu aan de wieg van de lancering van Benriach’s meest oudste en zeldzame fles whisky tot nu toe: de Benriach 1966 Cask Aged 50 Years. Deze uiterst unieke whisky, vervaardigd uit één uitzonderlijk vat en met slechts 37 kostbare flessen wereldwijd, is de beste weergave van hetgeen waar dit gerenommeerde merk voor staat: een ongeëvenaarde complexiteit en luxueuze verfijning.

21 september 1966

Op de memorabele datum 21 september 1966 werd bourbonvat 2383 met de hand geselecteerd vanwege haar verfijnde karakter. Deze bleek uiteindelijk voorbestemd om Benriach’s zeldzaamste en oudste overgebleven whisky tot nu toe te worden.

Benriach 1966 Cask Aged 50 Years

Bron: Rachel Ross – 51 North Photography

De whisky is rijk, fruitig en ongeturfd, en dat biedt een complexe, meer gelaagde ervaring, aldus Benriach Master Blender, Rachel Barrie: “Ons vermogen om smaak te koesteren komt voort uit ons erfgoed in het rijpen van whisky’s in een eclectische reeks vaten van over de hele wereld. We hebben een creatieve filosofie en een verkennende benadering van whisky maken. Dit heeft in de loop van vele decennia geleid tot een deskundig begrip van wat een uitzonderlijk vat maakt.”

Restaurant Bougainville

Onlangs lanceerde het Schotse merk dus de Benriach 1966 Aged 50 Years zogezegd, en voor die lancering werd uiteraard groots uitgepakt. En hoe kan zo’n prestigieus moment beter gevierd worden dan in één van de meest verfijnde restaurants van Nederland, restaurant Bougainville op de Dam in Amsterdam? Te midden van versnaperingen als overheerlijke wagyu steak, Jamaicaanse jerk, turbot en kalfszwezerik konden de genodigden zich vergapen aan de andere klassieke whisky’s van Benriach, terwijl het moment suprême steeds dichterbij kwam.

Benriach 1966 Cask Aged 50 Years

Bron: Rachel Ross – 51 North Photography

Een unieke whisky dient uiteraard ook op een unieke manier gepresenteerd te worden. De Benriach 1966 Aged 50 Years wordt bewaard in een op maat gemaakte kristallen karaf, gemaakt in Schotland. Elke karaf wordt gepresenteerd in een speciale box, gemaakt door ambachtsman John Galvin. Galvin liet zich daarvoor inspireren door de kleurrijke reeks van eclectische vaten die te vinden zijn in de pakhuizen van Benriach.

Enfin, zoals gezegd komt de Benriach 1966 Cask Aged 50 Years met een oplage van slechts 37, waarvan één bestemd voor Nederland, op de markt. Deze flessen hebben stuk voor stuk een uitzonderlijke prijs van € 29.500, wat de ongekende exclusiviteit van deze bijzondere whisky nog verder belichaamt. Bekijk de site van Benriach voor meer informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Benriach