2017 is het jaar van de champagne en dat moeten we vieren! De accijnzen gaan omlaag, champagne wordt een gemeenschapsgoed. De bubbel wordt het nieuwe glaasje melk. Ik ben in de essentie geen champagnedrinker, krijg er maagzuur van. Desalniettemin geldt: waar feest is, is champagne en waar champagne is, is feest. En dan niet op de whisky-manier die ervoor zorgt dat je de volgende dag aan de hand van je creditcardgegevens moet achterhalen waarom je in je blote reet wakker wordt in de tuin. Nee, champagne draagt bij aan die avonden dat je de werkelijkheid even niet meer kunt onderscheiden van fictie. Maar dat is niet erg.

Er is een herinnering aan champagne die mij altijd zal bijblijven. Een aantal jaren geleden kwam er een man bij ons eten. Een gezellige grapjas die van iedere avond een feest maakt. Hij bestelt een fles Cristal champagne, top-cuvée van Roederer, en vraagt mij om samen met hem zijn witte kaviaar te proeven onder het genot van deze bubbels. Witte kaviaar… Ik dacht: die lult uit zijn nek. Zal wel weer de Tilapia versie zijn van dit luxeproduct. Enfin, de volgende dag zie ik op het nieuws dat de Albino steur voor het eerst in Nederland was. De meest zeldzame kaviaar ter wereld kost 12.000 euro per kilo. Meer limited edition dan dit wordt het niet..

Ook bij champagne is de ‘limited edition’ trend aan het doorsijpelen naar de verschillende merken. Taittinger heeft deze trend ooit afgetrapt met

‘kunstflessen’ vormgegeven door wereldberoemde kunstenaars. Dom Perignon speelt hier ook op in met led-verlichting op de gelimiteerde flessen. Want ja, ook bij champagne is een tikkeltje ordinair gewoon heel lekker.

Mijn champagnepleidooi sluit ik graag af met een kleine spoedcursus. Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt, een champagnefles van 6 euro BESTAAT NIET. Desalniettemin hoef je geen honderden euro’s uit te geven aan een lekkere fles.

Wil je een beetje indruk maken met je aankoop? Dan zit je altijd veilig met een vintage (wijn uit een specifiek jaartal). Deze flessen zijn ook onder de 100 euro te verkrijgen. Dit neemt overigens niet weg dat er nog voldoende lekkere cuvées zijn zonder vintage label. Mijn gouden tip: breng een bezoek aan de eerste – en tot nu enige – champagnewinkel van Nederland: L’atelier du Champagne op de Nes in Amsterdam. Naast veel kennis vind je hier betaalbare, goede champagnes, maar ook de zeer exclusieve flessen. Ik heb mezelf hier afgelopen weekend nog verwend met een Dom Pérignon vintage uit 1996. Of deze belegging tot een beurscrash zal leiden? Dat ligt aan de whisky…

Wie: Robbert Veuger (39 jaar) is Bourgondiër van beroep. Sommelier en eigenaar van het met twee Michelin sterren bekroonde restaurant ‘Aan de Poel’ (Amstelveen), dat in 2017 proost op haar 10-jarig bestaan.

Lees ook: Pure Review: Sterrenrestaurant Aan de Poel** stelt nooit teleur