Een tijdje geleden wisten we jullie te vertellen dat er een wel zeer bijzondere whisky met overtuiging titel van ‘duurste whisky ooit’ in de wacht had te slepen. Het ging destijds om het nieuwsbericht dat er twee flessen (van slechts 24 bestaande flessen) van deze bijzondere The Macallan whisky onder de hamer gingen. Ditmaal gaat het om één exemplaar. Overigens nog steeds de duurste whisky ooit, want er wordt een prijs van $1.000.000 verwacht – als ’t niet meer is.

The Macallan Valerio Adami onder de hamer voor minstens $1 miljoen

De whisky waar het om gaat is om meerdere redenen zeer exclusief. Het begint natuurlijk bij het feit dat er van deze whisky slechts 24 flessen zijn gebotteld, ieder met een leeftijd die de gemiddelde whisky-grens ruim overschrijdt – let wel, de whisky die erin zit. Enkel die leeftijd alleen al is een aspect waar menig kenner en liefhebber vol verbazing naar kijkt. Toch stopt het hier nog lang niet. Een ander bijzonder aspect van deze 24 flessen is namelijk het etiket. Deze weerspiegelen namelijk artwork van twee zeer gerespecteerde en grote namen.

Ja, dat lees je goed. De 24 flessen zijn door hun artwork namelijk opgesplitst in twee groepen. 12 flessen dragen een ‘jasje’ dat ontworpen is door Peter Blake, de andere 12 dragen een label dat van de hand van Valerio Adami komt. Van die laatstgenoemde komt nu een fles aan bod bij veilinghuis Bonhams. Het gaat om een exemplaar van maar liefst 92(!) jaar oud. Hiermee is er een tweede exemplaar van deze bijzondere whisky in één jaar tijd in de verkoop. En nee, het gaat niet om dezelfde fles. Op 3 oktober zal het veilinghuis de whisky veilen. Een bijzonder detail is het feit dat de whisky op ’t label ’60-year’ laat noteren. Dit komt vanwege het feit dat de whisky in 1926 is gemaakt en in 1986 is gebotteld. Tel daar het aantal jaren tot op heden bij op en je komt op ruim 90 jaar. Een absolute Holy Grail voor whisky-liefhebbers.

Bron: D’Marge