De oudste whisky ter wereld gaat eind juni richting het online-veilingblok. Zoals met allerlei soorten drank, geldt: hoe ouder hoe beter. En hoe beter, hoe duurder. Maar blijkbaar is er een uitzondering op deze regel. Old Ingledew wordt aangeprezen als de duurste whisky ter wereld, terwijl het prijskaartje relatief gezien alles meevalt.

Old Ingledew: oudste whisky ter wereld

Het Amerikaanse veilinghuis Skinner claimt de oudste whiskyfles ter wereld te hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow liepen de fles van top tot teen na en kwamen tot de conclusie dat voor 81,1 % waarschijnlijk is dat de whisky tussen 1763 en 1803 is geproduceerd. Als hun ondervindingen de waarheid vertellen, is dit wel degelijk de oudste whisky op planeet aarde. Het glas komt overeen met flessen uit 1840 tot 1970. Uit lang bewaarde archiefinformatie blijkt dat de fles ergens tussen 1860 en 1870 is gebotteld in de Amerikaanse staat Georgia, boven Florida.

J.P. Morgan was ooit eigenaar

De Old Ingledew is ooit eigendom geweest van de bankier J.P. Morgan. Het etiket op de fles vermeldt: “Deze Bourbon is waarschijnlijk gemaakt vóór 1865 en bevond zich in de kelders van de heer John Pierpont Morgan van wiens nalatenschap hij bij zijn dood werd verkregen. Voor zover bekend waren er na de burgeroorlog geen Bourbon-distilleerderijen in Georgia.”

Whisky-1

De fles zou zijn gekocht door financier John Pierpont Morgan tijdens een van zijn frequente bezoeken aan de staat Georgia. Er wordt vanuit gegaan dat zijn zoon, Jack Morgan, deze fles later schonk aan James Byrnes (Voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) en “twee zusterflessen” gaf aan de verre neef van Morgan: niemand minder dan voormalig president Franklin D. Roosevelt.

Online veiling van de oudste whisky

Wat de whisky nog bijzonderder maakt is dat dit de enige fles van J.P. Morgen is, die niet is verdwenen of opgedronken. Van 22 tot 30 juni aangeboden zal deze fles op het online-veilingblok staan van Skinner. Naar schatting zal de fles €20.000 tot €40.000 opleveren. Hoewel de fles de oudste whisky ooit is, is het bij lange na niet de duurste fles. Zo wordt de duurste whisky ter wereld gewaardeerd op maar liefst $740.000 (€612.4 duizend).