In de zomer van 2021 poseerde de Nederlandse YouTuber Royalistiq, pseudoniem van de 23-jarige Roy Beszelsen, voor zijn nieuwe 1/125 Audi ABT RSQ8-R. Blijkbaar vallen de RSQ8-modellen van Audi goed in de smaak bij YouTube-Nederland, want StukTV-oprichter Giel de Winter mag zichzelf de troste eigenaar noemen van de eerste Audi ABT RSQ8-S van Nederland.

Eerste Audi ABT RSQ8-S van Nederland

Begin dit jaar tikte de Udenaar al een Audi RS6-R ABT ‘1 of 125’ op de kop bij autobedrijf VD Akker, terwijl hij ook de sleutels heeft van een Audi Q8 50 TDI, maar daar is de koek nog niet mee op. Zijn derde Audi is meteen ook zijn meest unieke. Niet voor niets is zijn gloednieuwe Audi ABT RSQ8-S de allereerste op Nederlandse platen. “Van RS6-R (740 pk) naar RSQ8-S (700pk). Welke heeft jullie voorkeur?”, schrijft De Winter op Instagram. Bas Smit reageert met een wedervraag: “Waarom kiezen? Heerlijke raketten.” En zo is dat.

De RSQ8-S heeft door ABT diverse toevoegingen ontvangen om ‘m nog sportiever te laten ogen. We besparen je de complete waslijst, maar let vooral op het roestvrijstalen uitlaatsysteem met vier 102 mm uitlaatpijpen, de koolstofvezel gloss van het exterieur, de side skirt add-ons en de koolstofvezel achtervleugel. Dit pakket kost € 42,900 bovenop de aanschaf van de Duitse SUV zelf. Verder heeft de ABT RSQ8-S een verstelbare sportvering gekregen en de standaard sloffen zijn ingeruild voor ABT High Performance HR23-banden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Giel de Winter | StukTV (@giel)

Ook aan het interieur heeft ABT het een en ander aangepast en waren ze niet zuinig met hun logo’s. Zo krijgt het stuur, de schakelpook, de vloermatten, de deuren en de entreelichten merkstempels van ABT. Wie wil kan ook gaan voor andere interieuropties, zoals een dashboard van koolstofvezel en panelen voor stoelbekleding.

Performance van de nieuwe Q8 van Giel de Winter

De S-versie staat qua performance gelijk aan de uitverkochte R-versie uit 2020, die is uitgerust met 740 pk en 920 Nm koppel: 140 pk en 120 Nm extra ten opzichte van de ‘standaard’ RSQ8. De RSQ8-S met het ABT-pakket staat garant voor een totaalvermogen van 515 kW (700 pk) bij 880 Nm, terwijl er op aanvraag ook 740 pk (544 kW) en 920 Nm mogelijk is. Hier gaat de 31-jarige Jachtseizoen-bedenker vast veel plezier mee beleven.