Iets meer dan een halfjaar geleden reisden we voor een Pure Luxe-video af naar de Provence streek in Zuid-Frankrijk om een bezoek te brengen aan Maison Saint AIX, waar de inmiddels beroemde AIX Rosé vandaan komt. AIX Rosé mag zich rekenen tot de top van de rosé en heeft kortgeleden hun AIX Rosé vintage van 2021 gelanceerd.

AIX Rosé vintage van 2021

Hoewel de wijnboeren in de Provence een turbulent jaar achter de rug hebben met extreem weer en bosbranden, presenteert Maison Saint Aix uit Coteaux d’Aix en Provence hun AIX Rosé vintage van 2021. Het van origine Amsterdamse merk beschrijft het als een “lekkere doordrinker die “iets aromatischer” is dan andere jaren. De druiven waren dit jaar zeer gelijkmatig gerijpt, met wat minder suikers in vergelijking met 2020.

Wijndomein Domaine de la Grande Séouve van wijnmaker en eigenaar Eric Kurver ligt op de heuvels van de Provence, 420 meter boven zeeniveau, in Zuid-Frankrijk. Het landgoed, ofwel domaine, is immens en zelf ongeveer even groot als de helft van Monaco: circa 100 hectare groot. In dit gebied maakt het team van Maison Saint Aix al sinds 2009 de gerenommeerde AIX Rosé van de druiven cinsault, syrah en grenache die al sinds de oprichting in 2009 een publiekslieveling is.

AIX Rosé

“Domaine de la Grande Séouve werd voor het grootste deel ontzien en het harde werk van het team in de wijngaard en de filosofie van minimale interventie resulteerden in een klassieke vintage die perfect past bij een wereld die zich weer opent.”

Het succes heeft uiteraard alles te maken met de smaak. De vintage van 2021 is een pure, zalmkleurige wijn met een delicate neus van bloesem, perzik, citrus en hints van rood fruit. Deze tonen zijn geheel in harmonie met toetsen van wilde aardbei, framboos en steenfruit.

Uitermate geschikt als begeleider bij een diner

Het wordt gemaakt van 20% cinsault, 20% syrah en 60% grenache en is daarmee de perfecte begeleider van Aziatische gerechten zoals schaal- en schelpdieren (oesters!), vis, Provençaalse salades en kazen. AIX Rosé is inmiddels in meer dan 40 landen verkrijgbaar en wordt verkocht in flessen van 75 cl, 1,5 liter, 3 liter, 6 liter en 15 liter.

Die big bottles vallen in ieder geval goed in de smaak. “Het is geweldig om te zien hoe de grote flessen door onze klanten zijn omarmd. Ze zijn onze tools for togetherness, om mee te vieren, over de hele wereld: op een bankje voor het Sydney Opera House, een after work in een Londense wijnbar of tijdens een uitgebreide lunch bij George Marina in Amsterdam”, volgens Kurver. “AIX Rosé heeft een relaxte elegantie. Iets wat de Fransen joie de vivre noemen. Hopelijk brengt AIX in 2022 weer veel mensen samen voor talrijke gezellige momenten, die hebben we allemaal wel verdiend na de afgelopen jaren.”

Geniet, maar drink met mate.