De associatie tussen thee en luxe zal weinig tot nooit gemaakt worden. Toch kunnen bepaalde dranken behoorlijk in de kosten oplopen, zoals we dat weten van Kopi Luwak, de duurste koffiesoort ter wereld.

Duurste theesoorten op aarde

Thee maakt in veel landen onderdeel uit van de cultuur, zoals in China en Turkije bijvoorbeeld. Met name in het oosten wordt de drank genuttigd wegens vermeende geneeskrachtige eigenschappen en geloof relateerde doeleinden. De geschiedenis van thee gaat terug tot ongeveer 2737 voor Christus, dit zijn momenteel de drie duurste.

3. Yellow Gold Tea Buds-thee

Verhalen gaan dat deze Yellow Gold Tea Buds-thee maar op één berg, één dag per jaar geoogst wordt. Bovendien wordt de soort uitsluitend afgeknipt met een gouden schaar om vervolgens gedroogd te worden in de zon in gesloten containers. Hierdoor ontstaat een zachte, bloemige smaak.

Theesoorten

Na dit secure proces wordt de thee beschilderd met 24 kt goudvlokken. Het staat bekend om zijn anti-aging en andere gezondheidsvoordelen én als de thee van de keizers van China. YGT kost ongeveer € 7.391 voor een kilo theebladeren en wordt alleen verkocht door het theebedrijf TWG. Uiteraard dient een thee van dit kaliber gezet te worden met enige voorkennis over het zetten van een perfecte kop thee.

3. Panda Dung-thee

Panda Dung is een soort theesoort die wordt gemaakt met behulp van panda’s. De theeplanten van de Panda Dung-thee worden namelijk bemest met de uitwerpselen van deze bamboeberen. Omdat een panda slechts 30% van de voedingsstoffen van zijn voedsel opneemt, schijnt de thee uitermate bevorderlijk voor de gezondheid te zijn en zit het boordevol antioxidanten.

“Net als groene thee bevat bamboe een element dat kanker kan voorkomen en de kankerbestrijdende effecten van groene thee kan versterken als het wordt gebruikt als meststof voor de thee”, vertelt An Yashi aan de het Australische SBC.com. De eerste batch werd voor circa € 60.000,- per kilo verkocht.

1. Da-Hong Pao-thee

En voor de allerduurste blijven we nog even hangen in China. Da-Hong Pao-thee wordt namelijk gezien als de duurste theesoort op deze planeet. De originele theeplanten waarvan deze oolong-thee groeien in het Wuyi-gebergte in de Chinese provincie Fujian aan zuidoostkust van het op twee na grootste land ter wereld. Er zijn nog maar slechts een aantal planten over, waardoor de prijs ervan door het dak is gegaan.

De thee is oranje van kleur, het is  zacht van smaak en een kilo kost iets meer dan een € 570.000. De plantjes zijn echter al sinds 2005 niet meer geoogst. In 2016 ging BBC Travel langs op de locatie waar de planten goeien en concludeerden dat de theeplanten inderdaad niet meer in leven zouden zijn. Zij beschreven de soort als “The drink that costs more than gold.”

“De originele Da Hong Pao is zo duur omdat er nauwelijks nog van de originele theebomen over zijn”, legt de lokale theemeester Xiangning Wu aan de bezoekers uit. “En antieke versies zijn zeer waardevol, bijna onbetaalbaar.”