Groot deel van de meest extraordinaire en unieke koffiesoorten kom voort uit Azië. Daar is deze allerduurste soort geen uitzondering op. En vaak gaat er een opmerkelijk proces aan vooraf om zo’n excentrieke bovenal prijzige koffie te produceren.

Duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak wordt geproduceerd in Indonesië. En laten we maar meteen het meest opmerkelijke benoemen van dit hele proces. De lokale civetkatten eten daar de desbetreffende koffiekersen en nadat zij dit weer uitwerpen kunnen de koffiebonen worden verzameld. Zoals je begrijpt levert dit een uiterst unieke smaak op.

Het is een koffiesoort gemaakt van Robusta of Arabica bonen in Indonesië. De koffieplant krijgt bessen waar twee pitten inzitten, de koffiebonen. In Indonesië lopen op de plantages civetkatten (de loewak) rond. Zij kunnen niet genoeg van het vruchtvlees en eten de bessen zodra ze rijp zijn. De Luwak verteren alleen het vruchtvlees en de bonen komen bij de ontlasting gearomatiseerd naar buiten. In het koffieseizoen verzamelt de lokale bevolking de uitwerpselen van de Luwak. Aangezien dit moeilijk te vinden is, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter. Na de vondst worden ze vier tot zeven dagen gedroogd. Om vervolgens gewassen en licht gebrand te worden. En klaar is kees. Het is een ongelofelijk verhaal, maar waar.

Bijzondere smaak

De smaak van Kopi Luwak wordt samengevat als aardachtig, mossig, siroopachtig, zacht en rijk. Deze bijzondere kenmerken dankt deze koffie aan het feit dat zuren, maagsappen en enzymen van de Luwak even hebben kunnen inwerken op de bonen tijdens het verteringsproces. Door de hitte bij het koffie branden werken deze zuren sterk op elkaar in. Wat zorgt voor de gewenste specifieke smaak.

Vraag is groter dan het aanbod

Per jaar wordt er slechts zo’n 200 tot 250 kilogram Kopi Luwak bonen geoogst. De vraag is echter vele malen hoger dan het aanbod en dat resulteert natuurlijk ineen hogere vraagprijs. Kopi Luwak kost door dit zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo.

Kritiek op de productie

Inmiddels is er ook kritiek op de productie en verkoop van de speciale koffie. Zoals wel vaker gebeurd gaat geld verdienen boven de welvaart van de betrokken dieren. De civetkatten die hiervoor gehouden worden, worden vaak slecht behandeld en onder erbarmelijke toestanden aan het ‘werk’ gezet.