De Turkse chef-kok Nusret Gökçe, beter bekend als ‘Salt Bae’, is weer eens het middelpunt geworden van ophef. Gökçe kreeg deze naam nadat hij een internetsensatie werd door een video die viraal ging. In deze video strooide hij zout op een bijzondere manier over zijn steak. Door de vele media-aandacht is zijn restaurant een sensatie geworden. Hij heeft vele restaurants over de hele wereld kunnen openen. In deze restaurants kunt u voor hoge bedragen zijn kenmerkende vlees of andere menu-items proberen. En dat heeft al verscheidene keren tot controverse geleid.

Ophef om torenhoge bon in restaurant Salt Bae

De internetsensatie ontvangt vaak alleen kritiek op de prijzen van het eten in zijn etablissementen. Echter lijkt het Salt Bae niks te doen. Vorige week deelde hij namelijk de bon van een aantal gasten die hadden gegeten in zijn Nusr-Et Steakhouse in Dubai. Tijdens het diner gaven de gasten in totaal 398.630 VAE-dirhams uit, omgerekend komt dit uit op ruim $ 108.500. Onder de post die Gökçe deelde schreef hij: “Money comes money goes”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Om een rekening van ruim $ 100.000 te krijgen moet u als gast in het restaurant aardig wat dure items bestellen, maar waar bestond deze dure rekening precies uit? Tijdens het langdurende diner bestelde de gasten normale menu-items zoals rundercarpaccio, patat, baklava en fruitschotels. De gasten wilde ook de ster van show aan tafel zien en besloten verschillende met goud bedekte stukken vlees te bestellen. Bij elkaar hebben deze stukken vlees de gasten $ 3.000 gekost.

De gasten gaven een fooi van $ 24.500

Tijdens het diner konden er voor de gasten natuurlijk geen drankjes ontbreken. Er werden twee flessen rode wijn besteld van Château Pétrus 2009 voor $ 53.900 en één fles Pétrus 2011 besteld voor $ 17.700. Daarnaast bestelde ze vijf dubbele glazen Rémy Martin Louis XIII cognac voor $ 7.500 en cocktails voor $ 130. Zelfs het water is niet goedkoop in het restaurant van Salt Bae, de gasten gaven bijna $ 70 uit aan plat water. Als kers op de taart besloten de gasten de serveerders een fooi te geven van $ 24.500.

De imposante bestelling die Salt Bae deelde op zijn Instagram viel alleen niet goed in de smaak bij alle volgers. Veel volgers van de chef reageren onder de post dat de prijzen nergens op slaan en het eten niet eens zo veel voor stelt. Volgens critici is deze lange rekening een belediging voor de hardwerkende Turken. Zij hebben moeite met hun hoofd boven water houden door een stijging van de inflatie van 60% en het werkeloosheidspercentage van 10%. Een Turkse krant beschuldigd Salt Bae ervan dat hij met zijn rijkdom pronkt, terwijl burgers moeite hebben om rond te komen met een minimumloon van 3 euro.