Als Pure Luxe-lezer bent u ongetwijfeld bekend met The Dalmore, het gerenommeerde whiskyhuis uit het Schotse Alness. Al decennia lang leggen de meesters van The Dalmore zich toe op het maken van de allerbeste sets whisky’s, en in dat rijtje kan weer een nieuwe set toegevoegd worden. In het kader van The Dalmore Luminary Series No. 2 hebben de Schotten de handen ineengeslagen met het Schotse design museum V&A Dundee, waaruit een driedelige collectie zeldzame Single Malt whisky’s is voortgekomen.

Pionier op het gebied van whisky

Voor als u The Dalmore nog niet kent, toch nog even een kleine introductie. The Dalmore is een whiskydistilleerderij met meer dan 180 jaar ervaring. In die tijd hebben ze zich gemanifesteerd tot een absolute pionier op het gebied van whisky maken. De Schotse distilleerderij uit Alness, ten noorden van Inverness in de idyllische Schotse Hooglanden, staat erom bekend pionier te zijn op het gebied van cask curation – oftewel rijping op meerdere vaten.

The Dalmore

The Dalmore laat opnieuw van zich horen en lanceert driedelige collectie zeldzame Single Malts

The Dalmore stelde ons in november al voor aan de Cask Curation Series. Nu gaan ze nog een stapje verder, met dit keer ‘The Dalmore Luminary Series’, zoals eerder benoemd een driedelige collectie zeldzame Schotse Single Malts, die in een zeer beperkte oplage wordt geleverd. Elke editie van The Dalmore Luminary Series bevat twee Luminary-whisky’s: ‘The Rare’ en ‘The Collectible’. Voor deze serie werd samengewerkt met het Schotse designmuseum V&A Dundee.

‘The Rare’-serie omvat een unieke 49 jaar oude Single Malt whisky, die eenmalig in slechts drie karaffen wordt gelanceerd. Voor deze exclusieve whisky werd samengewerkt met Melodie Leung, architect bij architectenbureau Zaha Hadid Architects. Zij was degene die de veelzeggende sculpturen ontwierp waar deze zeldzame whisky in wordt gepresenteerd. De beeldhouwwerken laten de dynamiek tussen het vakmanschap en de complexiteit van het rijpingsproces zien, want deze whisky ontstond door een buitengewoon rijpings- en mengproces van bijna een halve eeuw. ‘The Rare’ bevat lagen van intense vanille-, donkere bessen- en cacaoaroma’s. De smaak van vers geroosterde kastanjes, zwarte bessen, Doyenne-peren en zachte patisseriekruiden leiden tot een subtiele, zoete en rokerige afdronk.

The Dalmore

Eén set van ‘The Rare Luminary 2024 Edition’ wordt in mei geveild bij Sotheby’s, de verwachting is dat deze set voor een bedrag met zes cijfers onder de hamer gaat.

20.000 exemplaren van de Collectible

‘The Collectible’-serie wordt in iets hogere oplage uitgebracht, maar is desondanks nog steeds een Limited Edition. Van deze serie worden er namelijk 20.000 exemplaren op de markt gebracht. Deze 16-jarige Single Malt werd door meester-distilleerder Gregg Glass gerijpt in bourbon vaten met een finish in Graham’s Tawny portvaten en Apostoles-sherryvaten, en een klein deel in geturfde, met de hand geselecteerde, ex-refill Bourbon-vaten en wordt gekenmerkt door zijn houterige en wat rokerige kruidengeur. De smaak heeft dan weer meer weg van rijpe vijgen, sinaasappels, bosvruchten en brioche. De adviesprijs ligt op € 325. De gehele opbrengst van beide series wordt overigens gedoneerd aan het V&A Dundee museum om het Schotse cultureel erfgoed te behouden.

Bekijk de site van The Dalmore  voor meer informatie.