The Dalmore, het whiskyhuis uit het Schotse Alness met een geschiedenis van maar liefst 180 jaar komt met een wel heel bijzondere set whisky’s. Drie single malts van 43, 28 en 26 jaar oud zijn verenigd in de Cask Curation Series, The Sherry Edition. Deze set benadrukt de  langdurige samenwerking van de distilleerderij met de bekende Spaanse sherry bodega González Byass Sherry en is in zeer Limited Edtion verkrijgbaar. Er zijn slechts 150 sets wereldwijd beschikbaar. Pure Luxe mocht aanschuiven bij de lancering van deze iconische set.

Pionier op het gebied cask curation

Echte whiskykenners kennen The Dalmore als een pionier op het gebied van cask curation, oftewel rijping op meerdere vaten. Het Schotse huis staat erom bekend met grote regelmaat iconische single malts te lanceren. Dit jaar komt het whiskyhuis met een nieuwe parel, de Cask Curation Series. Deze vierjarige reeks verschijnt jaarlijks als een exclusieve limited edition release. Met de Cask Curation Series onderzoekt The Dalmore hoe verschillende vaten de rijping van de whisky beïnvloeden.

The Dalmore CC Sherry

Dit gebeurt bij de Schotse distilleerderij al meer dan 5 decennia onder het deskundige oog van The Dalmore’s meesterdistilleerder Richard ‘The Nose’ Paterson OBE. Samen met collega en meester whiskymaker, Gregg Glass selecteerde hij drie van de beste The Dalmore whisky’s voor deze Sherry Edition. The Dalmore whisky’s zijn gerijpt in zeldzame vaten van de gewaardeerde Sherry-bodega González Byass in Spanje. Een bodega met wie de Schotse whisky distilleerder al een eeuwenlange relatie onderhoudt.

The Dalmore Richard Paterson

43, 28 en 26 jaar oud

Het showstuk van deze set is een zeer bijzondere single malt van 43 jaar oud. Deze whisky is gefinisht in een 30 jaar oud Apostoles-vat. De geur bevat tonen van warme honing, geroosterde kastanjes, zonovergoten rozijnen en Sevilla-sinaasappel. Op de tong proeft u zoete Madagascar-vanille, donker bosfruit, gemalen amandelen en pure chocolade.

The Dalmore whisky

De Sherry Edition bestaat daarnaast uit een 28 Year Old-single malt en een 26 Year Old-single malt. Beiden gerijpt in Amerikaans wit eiken ex-Bourbonvaten. De 28 Year Old is gefinisht in een 30 jaar oud Matusalem Sherryvat en dat geeft deze single malt geurtonen van rijk donker fruit, Manuka-honing, zoethout, zoete tabak en sterfruit. Je proeft bij deze whisky onder meer in sherry gedrenkte rozijnen, oud-Engelse marmelade, marsepein en zoethout.

De 26 jaar oude The Dalmore single malt is gefinisht in Cask No. 4 – een Vintage González Byass sherryvat uit 2002, een echte zeldzaamheid in de Sherrywereld. Deze 26 jaar oude single malt bevat geurtonen van oranjebloesem, honing, abrikoos, vanille en cacao. Op de tong proef je rozijnen, mandarijn en citrus, geglazuurde kersentaart en gekarameliseerde amandelen. Het trio whisky’s in deze set zijn allemaal non-chill gefilterd en gebotteld op vatsterkte.

Oogstrelend

The Dalmore zou The Dalmore niet zijn als ze voor de uitstraling van deze bijzondere set whisky’s niet samenwerkte met een andere grootmeester. De Italiaanse producent van luxe verpakkingen AB Florence, onder meer bekend van verpakkingsontwerpen voor Aqua di Parma, Prada en Louis Vuitton. Het bedrijf vervaardigde voor deze Sherry Edition een sherryrode saffiano-lederen omslag met chromen details die doet denken aan verre, lange reizen. De set kan dienen als een soort koffer met een vitrine waardoor de whisky’s duidelijk zichtbaar zijn.

The Dalmore whisky's

Gered van een aanvallend hert

De Dalmore Distillery maakt al sinds 1839 single malt whisky. Dit vindt plaats in Alness, net ten noorden van Inverness aan de oevers van Cromarty Firth in de Schotse Hooglanden. Het bedrijf werd ooit opgericht door Sir Alexander Matheson. Deze welgestelde zakenman was partner in Jardine, Matheson & Co. Dit bedrijf, met een hoofdkantoor in Hong Kong handelde destijds in gesmokkelde opium, thee en katoen. Omdat het Jardine-imperium goed op weg was naar groot succes – het is nu een van de 300 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld – liet Matheson anderen het harde werk doen en verhuurde The Dalmore aan een aantal families. Dit leverde in eerste instantie weinig succes op, tot in 1867 de ondernemende broers Mackenzie het huurcontract overnamen. Deze broers stonden bekend als directe afstammelingen van de Clan Mackenzie. Volgens de legende redde clanhoofd Colin van Kintail in 1263 koning Alexander III van een aanvallend hert. De koning was zo dankbaar dat hij de Mackenzie-clan het recht verleende om het 12-puntige Royal Stag-embleem op hun wapen te gebruiken. Het is dit hert dat werd uitgekozen als logo voor de distilleerderij en tot op de dag van vandaag elke fles Dalmore siert.

Verkoopinformatie en prijs is op aanvraag. Bekijk meer informatie op de site van The Dalmore.