Marktkapitalisaties fluctueren enorm. Eerder dit jaar doorbrak Apple als eerste bedrijf de $ 3 biljoen grens. Aandelen in Apple daalden woensdag 11 mei met meer dan 5% in New York om de handelsdag af te sluiten met een beurswaardering van $ 2,37 biljoen. Dat houdt in dat Apple de titel ‘meeste waardevolle bedrijf ter wereld’ verloor aan de Saoedische olie- en gasproducent Saudi Aramco, dat werd gewaardeerd op $ 2,42 biljoen.

Oliebedrijf Saudi Aramco steekt Apple voorbij

Aramco heeft voor het eerst in bijna twee jaar de toppositie teruggewonnen van de Amerikaanse techgigant. Aandelen in energieproducenten zijn dit jaar gestegen doordat de kosten van olie en aardgas gigantisch zijn gestegen, waar de oorlog in Oekraïne een hoofdrol in speelt.

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en tegelijkertijd de grootste oliemaatschappij ter wereld. Per dag produceert het bedrijf maar liefst 11 miljoen gigantische vaten olie. Het bedrijf heeft ook genoeg reserves opgebouwd, want de reservevoorraad bestaat uit 270 miljard olievaten. Dat is ongeveer genoeg olie om de hele wereld de komende tien jaren te voorzien van de stroperige vloeistof.

In 2020 kwam de grootste beursgang ooit op de naam van Ant Group, bedrijf van Alibaba-oprichter Jack Ma, toen het 34,5 miljard dollar (€ 29,3 miljard) opbracht, maar daarvoor stond het record op Saudi Aramco. Eind 2019 trok de gas- en oliemaatschappij naar de beurs waar het omgerekend € 26,5 miljard opleverde.

Rente blijft maar stijgen

Ondertussen zijn de aandelen van Apple sinds het begin van het jaar met bijna 20% gedaald na een uitverkoop van technologieaandelen. Stijgende prijzen vormden de grootste bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie, zoals blijkt uit de Covid-19-pandemie.

Apple

Centrale banken over de hele wereld hebben op het probleem gereageerd door de rente te verhogen, wat heeft geleid tot een verschuiving van risicovollere investeringen. Men is bezorgdheid dat de hogere kosten van lenen de economische groei zullen vertragen. Hierdoor hebben vele beleggers aandelen in technologiebedrijven verkocht en datzelfde geldt voor Bitcoin en andere cryptocurrencies.