Roman Abramovitsj is een van de Russische oligarchen die financieel het hardst getroffen is door de oorlog in Oekraïne. De 55-jarige verloor zijn geliefde voetbalclub Chelsea, zijn villa aan de Côte d’Azur werd in beslag genomen, ook zijn twee helikopters moesten het ontgelden en daarom heeft hij alles op alles gezet om de rest van zijn eigendommen veilig te stellen.

Alle jachten van Roman Abramovitsj gearriveerd in Turkije

In maart van dit jaar stuurde Abramovitsj zijn kapiteins aan om twee van zijn meest waardevolle jachten, Solaris van $ 600 miljoen en Eclipse van $ 700 miljoen, naar Turkije te verplaatsen om een mogelijke inbeslagname te voorkomen, want het land van president Erdogan, dat als bemiddelaar speelt tussen Rusland en Oekraïne, hanteert geen uitleveringsverdrag. Ook huurde hij zelfs een in NYC gevestigd bedrijf in met advocaten van $ 1.900 per uur om zijn aan de grond gehouden privéjets terug te krijgen.

Enkele weken nadat twee van zijn andere schepen, Halo en Garcon, toestemming kregen om Antigua, een eiland in de Caribische Zee,  te verlaten, zijn de twee motorjachten gespot in de Turkse havenstad Göcek, volgens het YouTube-kanaal eSysman SuperYachts. Dit houdt in dat de volledige vloot van luxe superjachten van de gesanctioneerde Russische miljardair zich momenteel in Turkije bevindt. Echter is de kans aanwezig dat hij er meer heeft, want meerdere Russen hebben eigendommen via lege vennootschappen en trusts.

Britse autoriteiten namen Halo en Garcon in beslag

Eerder dit jaar in maart werden motorjachten Halo en Garcon in beslag genomen in de haven van Falmouth in Antigua en Barbuda, nadat de Britse autoriteiten hadden vastgesteld dat de schepen eigendom waren van Abramovitsj. De Caribische natie heeft echter geen sanctiewetten en kan geen eigendommen in beslag nemen tenzij de persoon een misdaad begaat in het land. Als gevolg hiervan werden de twee schepen op 22 juli te water gelaten.

Aanvankelijk werd gedacht dat de motorjachten Halo en Garcon naar twee verschillende havens in Marokko zouden gaan. Beide schepen hielden zelfs hun AIS-transponders voor het volgen van de locatie ingeschakeld; totdat die van Garcon donker gingen voordat ‘ie zijn uiteindelijke bestemming in Turkije bereikte. Terwijl de AIS-transponders van het luxe ondersteuningsvaartuig nog steeds zijn uitgeschakeld, bevestigden verschillende foto’s zijn aanwezigheid in Göcek.

De live-locatie van Halo wordt nog steeds uitgezonden, wat bevestigt dat het superjacht in dezelfde havenstad in Turkije aanwezig is, een plek waar westerse autoriteiten niet zomaar aan de haal kunnen gaan met de activa en eigendommen van de gesanctioneerde oligarch.