Het woord inflatie is toch wel de rode draad door het bizarre jaar 2022. Alles wordt duurder, en dus ook de boodschappen. Sterker nog: de boodschappen waren in december 2022 liefst 20% duurder in vergelijking met december een jaar eerder. De Belgische consumentenvereniging Testaankoop sprak zelfs over de “hoogste inflatie ooit”.

Boodschappen 20% duurder in vergelijking met vorig jaar

De consumentenorganisatie vergeleek op verschillende tijdstippen ongeveer 3.000 producten in zeven verschillende supermarktketens met de prijzen van dezelfde periode een jaar geleden. Een gezin bestaande uit twee personen betaalt nu gemiddeld € 497 per maand in de supermarkt – zo’n € 82 meer dan een jaar geleden. De gemiddelde inflatie vlakt weliswaar iets af, de prijzen voor voedsel blijven stijgen.

Met name diepvries- en zuivelproducten zijn significant in prijs gestegen. Populaire producten als eieren en vlees vormen tevens geen uitzondering. De prijs van spaghetti steeg het meest, met liefst 53%. Ook diepvries-patat steeg met een dergelijk percentage.

Zuivel is over het algemeen 27% duurder, met uitschieters voor ­jonge kaas (41%), boter (38%) en halfvolle melk (30%). Eieren stegen met 29% in prijs.

Andere duurder geworden producten

Voornaamste reden van die absurde prijsstijging is uiteraard de oorlog in Oekraïne. Het Oost-Europese land geldt als belangrijke exporteur van onder meer zonnebloemolie en graan. Maar ook de berken waar wc- en keukenpapier en bakpapier van worden gemaakt staan vaak in Oekraïne. Daardoor is de prijs voor die producten met zeker 47% toegenomen. Ook aluminiumfolie en zakdoekjes behoren tot dat scala.

Door de Russische inval is exporteren nauwelijks tot niet mogelijk. Hoewel beide landen akkoord gingen met een graandeal, om landen als Somalië en Eritrea te bevoorraden, blijft de situatie nijpend.

Het is dus wellicht een goed idee om u voor de dagelijkse boodschappen naar de goedkoopste supermarkt te verplaatsen. Volgens een onderzoek van consumentenprogramma Kassa is dat de Jumbo. Kanttekening, het gaat hier enkel om de goedkopere B-merken. In verhouding blijven de Duitse giganten Aldi en Lidl de goedkoopste.