Gaat u met de carnaval een biertje drinken? Zorg dan vooral dat u voldoende geld op zak heeft, want  sinds vorig jaar is het stuk minder aantrekkelijk zonder zorgen biertjes en andere alcoholische versnaperingen te bestellen dankzij de inflatieproblemen in ons kikkerlandje. Toch geeft Heineken aan meer bier te verkopen dan ooit.

Een stijging van wel 10 %

De inflatie raakt ons allemaal in de portefeuille doordat de prijzen in de winkels en restaurants onvergeeflijk snel stijgen. Het CBS geeft aan dat er in december algemene prijsstijging van 9,6 % is geweest. Vooral de horecazaken geven aan dat ze steeds meer moeten vragen voor een drankje, met nadruk op het bier. De prijzen van Heineken zijn al meerdere keren gestegen, maar daar komt in één jaar tijd nog eens 10 % bij.

Deze prijsstijging wekt wellicht het verwachtingspatroon op dat de bierverkoop daalt, maar niets is minder waar. Heineken-liefhebbers bleven terugkomen voor een biertje waardoor de Nederlandse brouwerij wel 7 % meer hectoliters bier verkocht, waarmee ze een 30 % omzetstijging zagen. Ofwel € 34,6 miljard. Echter is de winst van het bedrijf wel met 19 % gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Vooral in Azië schoten de verkoopcijfers de lucht in. In Europa waren de verkopen met 4,6 % gestegen. Er wordt wereldwijds zelfs meer bier genuttigd dan in 2019, vóór de coronacrisis.

Prijzige carnaval

Toch wordt er voorspeld dat de prijzen van bier nog verder zullen stijgen. Mensen zullen flink wat wat moeten ophoesten als ze lekker een biertje willen doen tijdens de carnaval. Pils zal dan geen € 3, maar € 3,30 kosten bijvoorbeeld. Desondanks verwachten de horecaondernemers dat mensen toch wel gaan genieten van een biertje tijdens de gezellige carnavalsdagen. “Mensen komen hier niet voor het bier, ze komen voor de gezelligheid”, zegt een horecaondernemer bij de NOS.

Heineken is niet het enige bierbedrijf dat flink in prijs omhoog gegaan is. Bij Grolsch gaat het bijvoorbeeld om een stijging van zo’n 7 %. Maar laat het je carnaval niet verpesten: horecaondernemers geven aan dat de totale extra kosten misschien € 2 op een avond zullen zijn.