Nederland staat bekend om zijn diverse culinaire scene, waarin een breed scala aan keukens en smaken te vinden is. Een schoolvoorbeeld daarvan is het driesterren Michelin-restaurant De Librije in Zwolle, die hun reputatie mogen bezegelen met een hoge plek op La Liste, de Franse jaarlijkse restaurantranglijst.

De Librije floreert in top drie beste restaurants ter wereld

La Liste is een Franse jaarlijkse restaurantranglijst met de duizend beste restaurants over de hele wereld. De beoordelingen zijn op basis van reisgidsen, mediapublicaties en online recensies. Elk restaurant kan maximaal honderd procent aan ‘punten’ scoren.

Met maar liefst 98,5 punten behoort De Librije in Zwolle tot de absolute top van Nederlandse restaurants. U betaalt er dan ook de hoofdprijs voor een diner. Het scoort daarmee fors hoger ten opzichte van vorig jaar, toen de Zwolse zaak op plek 22 stond. Het restaurant wordt gerund door chef-kok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse. De Librije biedt een unieke culinaire ervaring met gerechten die gekenmerkt worden door creativiteit, vakmanschap en pure smaken. 

Zeven restaurants delen de eerste plek, met 99,5 van de honderd punten. Dat zijn onder meer Le Bernardin (New York), Guy Savoy (Parijs) en Schwarzwaldstube (Baiersbronn in Duitsland).

21 Nederlandse restaurants

In de top duizend staan in totaal 21 Nederlandse restaurants. De Librije in Zwolle staat op een gedeelde derde plek met maar liefst 98,5 punten. Daarna volgen het Zeeuwse Inter Scaldes (97,5), Tribeca in Heeze (95,5) en het Amsterdamse Ciel Bleu (95,5) het hoogst.

Voor De Librije is de plek in La Liste de tweede eervolle vermelding in korte tijd. Eind oktober werd duidelijk dat de zaak, die dit jaar dertig jaar bestaat, op de eerste plek in de Nederlandse restaurantgids Lekker500 staat.