Het is een ontwikkeling die we steeds vaker zien: klimaatactivisten van organisaties als Just Stop Oil die het gemunt hebben op wereldberoemde, peperdure schilderijen. Ditmaal is het wereldberoemde kunstwerk Venus voor de Spiegel de dupe. Het kunstwerk, geschilderd door de Spaanse kunstschilder Diego Velázquez tussen 1647 en 1651, werd door twee klimaatactivisten onder handen genomen met een hamer.

Klimaatactivisten nemen Velázquez-schilderij onder handen met hamers

Het incident gebeurde ditmaal in de beroemde National Gallery in de Britse hoofdstad Londen, een bakermat als het gaat om de schilderwerken van de meest beroemde schilders. Zo hangen er onder andere schilderijen van Claude Monet, Johannes Vermeer en Paul Cézanne. Ook het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh hangt in The National Gallery. Dat kunstwerk werd eerder ook al te grazen genomen door klimaatactivisten, die destijds bewapend waren met een blik tomatensoep.

Nu moet het beroemde museum in Londen er opnieuw aan geloven. Dit keer wordt het lot van Venus voor de Spiegel van Diego Velázquez (1599-1660) beslecht. Twee klimaatactivisten van de Britse milieuactivistengroep Just Stop Oil poogden het kunstwerk onder handen te nemen met een hamer. Ze kwamen echter niet door de glasplaat die voor het schilderij hangt. Op beelden is te zien dat er een aantal gaten in de beschermende glasplaat zitten. Het 17-eeuwse schilderij is na de protestactie weggehaald en tijdelijk vervangen door een ander werk. Er zal moeten millimeter voor millimeter worden geïnspecteerd of er geen glassplinter in het vernis of zelfs in het doek zitten.

Venus voor de Spiegel is één van de vier schilderijen die Velázquez aan het onderwerp Venus wijdde, en is daardoor uiterst zeldzaam en bovenal hoogst onbetaalbaar. Het schilderij is een hoog aantal miljoenen waard, het is onbekend hoeveel precies. Bovendien is het schilderij één van de topstukken van The National Gallery. Ook in Nederland werd de merkwaardige trend van het bekladden van kunstwerken voortgezet, zoals bij het wereldberoemde Meisje met de Parel in het Haagse Mauritshuis.

Eerder al doelwit

Bijzonder genoeg was het schilderij eerder al doelwit van een dergelijke actie. In 1914 werd het al een vernield door iemand die opkwam voor het vrouwenkiesrecht. Volgens Just Stop Oil – de organisatie tegen fossiele brandstoffen die ik ook ditmaal weer achter de actie zit –  is het schilderij daarom ook ditmaal weer doelwit. Doel van de actie was volgens de groep om de Britse regering op te roepen geen vergunningen meer te geven voor het produceren van fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk.

In een verklaring over het voorval zegt het museum ‘dat het schilderij tijdelijk is weggehaald, dat de politie is gebeld en dat de activisten zijn aangehouden.