Het beeld van een man die een Bentley-showroom in London onderspuit met oranje verf zal vast nog op menig netvlies staan gebrand. Het was onderdeel van de zoveelste poging van klimaatactivisten om aandacht te genereren. Een video op Twitter toont aan hoe Just Stop Oil-activisten in de ochtend van 28 oktober opnieuw toeslaan, ditmaal bij een Rolex-winkel in Knightsbridge op de 28e opeenvolgende dag van protest.

Rolex-dealer in Londen beklad met oranje verf

Nadat allerlei schilderijen, die gelukkig voorzien zijn van beschermende glasplaten, werden besmeurd, hebben twee activisten van Just Stop Oil de glazen gevels van een Rolex-dealer in Londen besmeurd met oranje verf, de kleur van de organisatie.

Ondertussen zijn al zo’n 600 leden van deze klimaatorganisatie opgepakt, terwijl ook andere soortgelijke groeperingen door de politie worden opgepakt, zoals door het het gooien van tomatensoep op Van Gogh’s Zonnebloemen of aardapelpuree tegen ‘Les Meules’ ter waarde van $ 98,8 miljoen van Claude Monet. Ook werd er eerder een cake uitgesmeerd op de Mona Lisa

Overal in de wereld wegen geblokkeerd door klimaatprotestanten en dealerships van luxe auto’s beklad. Echt van de meest spraakmakende incidenten in Nederland, was geïnitieerd door Jelle de Graaf, die zich tijdens een live-uitzending van het praatprogramma Jinek aan de tafel vastlijmde, terwijl een ander zijn hoofd vastlijmde aan het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer in het Mauritshuis te Den Haag.

De eco-strijders willen de regering dwingen om alle nieuwe toestemmingen en vergunningen voor olie en gas stop te zetten. Jennifer Kowalski, een milieuwetenschapper uit Glasgow, zei tegen de Daily Mail: “Het heeft geen zin om met juwelen ingelegde horloges te hebben als ze gedoemd zijn verloren te gaan bij overstromingen en klimaatverandering nu plaatsvindt. Er is nu een energiecrisis gaande. We doen dit omdat we de dingen en de mensen waar we om geven willen beschermen. Ik ben niet bereid toe te kijken omdat de weigering om het leven van gewone mensen te verbeteren, mijn dierbaren doet lijden.”

De twee activisten die de Rolex-showroom vernield hadden, werden gearresteerd op verdenking van criminele schade en in hechtenis genomen op een centraal politiebureau in Londen.