Afgelopen weekend was het weer de tijd van het jaar: De Toppers, bestaande uit René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit, gaven weer hun jaarlijkse concertreeks in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA. En daar verdienen ze een behoorlijk zakcentje mee, zo gaf eerder vooral Gerard Joling al eens te kennen. Maar hoe veel exact?

De Toppers ontstonden ooit als uit de hand gelopen grap

Het idee voor De Toppers ontstond in 2004, toen René Froger een reeks concerten in toen nog de Amsterdam ArenA gaf. Voor die concertreeks nodigde hij enkele gastartiesten uit, waaronder Gerard Joling, en later ook Gordon. Dat trio bleek een succes, en dus opperde hun manager om voor de grap als formatie verder te gaan. Daaruit werden De Toppers geboren. In 2008 deden ze mee aan het Eurovisie Songfestival. Later voegde ook Jeroen van der Boom zich bij de drie. In 2011 verliet Gordon De Toppers, en in 2017 voegde Jan Smit zich bij de overgebleven drie. Sindsdien geven zij onder meer een jaarlijkse concertreeks in de Johan Cruijff ArenA.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Toppers in Concert (@toppersinconcert)

Daar was dit jaar nog wat gedoe over, want de ArenA dient in de basis als het thuisstadion voor Ajax. Door hun slechte seizoen, was het niet uitgesloten dat Ajax play-off wedstrijden zou moeten gaan spelen om een ticket voor Europees voetbal te bemachtigen. Die wedstrijd zou dan afgelopen weekend plaatsvinden, precies op het moment dat De Toppers hun concerten hadden staan. Zij stonden er op voorhand al op hun concertreeks gewoon door te laten gaan, in de ArenA, waardoor Ajax bij play-offs zou moeten uitwijken naar een ander stadion. Zover kwam het echter niet, en De Toppers gaven afgelopen weekend weer een daverende show. Ajax wist overigens een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League veilig te stellen.

Wat hebben De Toppers verdiend met hun optreden in de ArenA?

Volgens de laatste cijfers ontvangt ieder lid van De Toppers – dus Joling, Van der Boom, Froger en Smit – tussen de € 400.000 en € 800.000 voor een optreden in de ArenA. Joling vertelde enkele jaren geleden als eens in de 538 Ochtendshow enigszins grappend ‘dat hij toch weer ging optreden dit jaar, omdat ‘ze’ weer € 700.000 hebben overgemaakt.’ Dat bedrag lijkt dus wel redelijk te kloppen. Van dat bedrag worden overigens nog de kosten van het opzetten van het podium, de betaling van medewerkers tijdens de show, marketing en andere operationele uitgaven afgetrokken.

Voor het geld hoeft het kwartet het overigens allang niet meer te doen. Het vermogen van zowel Gerard Joling en René Froger, alsook dat van Jeroen van der Boom en Jan Smit liegt er namelijk niet om.