Het leven van een Portugese man is in één klap op drastische wijze veranderd, positief wel te verstaan. Bij het vallen van de EuroMillions-loterij heeft hij afgelopen dinsdag de jackpot van maar liefst € 213 miljoen weten te winnen.

Portugese man wint bij EuroMillions-loterij de jackpot van € 213 miljoen

Een winnaar uit Portugal won de jackpot van € 213 miljoen dankzij vijf juiste cijfers en twee juiste sterren. Acht Europese winnaars, waarvan ook een Belg, wonnen € 141.110,20. 135.108 Belgen wonnen het laagste bedrag, namelijk € 4,60. Voor de eerstvolgende trekking die voor vrijdag 28 juni gepland staat, bedraagt de jackpot € 17 miljoen.

EuroMillions is een Europese lottotrekking in samenwerking met verschillende nationale loterijen, waaronder de Nationale Loterij van België. Het maximumbedrag van de jackpot wordt opgetrokken van € 190 tot € 200 miljoen. Als de jackpot van € 200 miljoen een eerste keer is gewonnen, zal de maximale jackpot voor de volgende cyclus € 210 miljoen bedragen. En dan bij de volgende cycli € 220, € 230, € 240, € 250 miljoen. De maximale jackpot van een cyclus wordt dus verhoogd met een vast bedrag, namelijk € 10 miljoen. De jackpot kan oplopen tot € 250 miljoen, het absoluut maximum. De formule voor het berekenen van de prijzen wordt aangepast. De jackpot van EuroMillions bedraagt altijd minstens € 17 miljoen, maar de trekking kan oplopen tot wel € 250 miljoen. Voor de trekking van dinsdag lag het bedrag van de jackpot op bijna € 214 miljoen, wat een gelukkige Portugees op zijn rekening bijgeschreven kreeg.  Zoals de naam van het lottospel doet vermoeden, neemt een heel aantal Europese landen deel aan de trekking.

Andere winnaars

De Portugees komt daarmee in een illuster rijtje van winnaars. Onlangs won een Brits stel € 71 miljoen, nadat ze eerst dachten slechts € 3 te hebben gewonnen. Ook mocht een Belg eind 2022 € 142 miljoen bijschrijven nadat hij het hele winnende lot bleek te hebben. Een andere Belg had daarentegen pech: hij besloot één keer niet mee te spelen met de gerenommeerde loterij, en liep toen een bedrag van € 900.000 mis.