De Belgische Peter Maes is er goed misselijk van. Honderden keren speelde hij mee met de Euromillions-loterij, maar nadat hij vorig keer slechts € 2,70 won, besloot hij af te haken. Daar zal hij eeuwig spijt van hebben, want op 6 december maakte de Nationale Loterij in België bekendgemaakt dat de EuroMillions-jackpot van meer dan € 142 miljoen is gevallen. In Olmen. Daar woont Peter ook, maar hij behoort niet tot de gelukkigen. “Ik ben vooral blij voor ons dorp. Niet iedereen heeft het hier even makkelijk.”

Euromillions-jackpot valt in het Belgische dorpje Olmen

“Voor het dorp is dit supergoed nieuws. Maar bij mezelf voelde ik het maagzuur toch even naar boven komen”, vertelt de pechvogel tegen Het Nieuwsblad. De kapperszaak van 51-jarige bevindt zich in dezelfde straat waar het winnende lot over de toonbank ging, wat het wellicht nog extra pijnlijk maakt. De dag na het nieuws stond hij dus gewoontegetrouw weer met een föhn in zijn hand.

“Elke keer dat er een groepspot werd georganiseerd, deed ik mee. Vorige vrijdag nog. Toen kreeg ik 2,70 euro terug, nadat ik 15 euro had gespeeld.” Deze teleurstelling resulteerde in zijn beslissing om er een abrupt einde aan te maken, al vertelt hij wel nog even getwijfeld te hebben. Hij was voor de jackpot zelfs in de winkel waar hij normaliter zijn loten koopt en dacht nog één keer zijn kans te wagen, maar omdat hij haast had, koos hij ervoor om het te laten.

165 aanstaande miljonairs

Toch probeert hij het positief te bekijken. Want de 165 aanstaande miljonairs kunnen ook lucratief voor hem uitpakken. “Mensen zullen misschien een nieuw huis kopen of bouwen, of een auto. Of voor mezelf: misschien komen ze nu wel elke week naar de kapper, in plaats van elke maand.”

Het bedrag wordt over zo’n grote groep verdeeld, omdat zij allemaal meespeelden met een groepsspeelpot in krantenwinkel De Pershoek in Olmen, waar Peter dus ook steevast deel van uitmaakte. “Het is voor iedereen een overrompeling”, vertelde de eigenaar van de winkel, die iedereen overigens persoonlijk kent.

Hoogste jackpot in Beglië

Hoewel dit bedrag uitzonderlijk hoog is, is het niet de grootste loterijwinst van onze zuiderburen. In 2016 werd iemand namelijk in één klap multimiljonair nadat hij € 168 miljoen bij Euromillions bleek gewonnen te hebben. Diegene, zoals als later bekend werd, was een Brusselse straatveger en Kosovaarse vluchteling. Hij vond het zowel een droom als een vloek vond. Vrijwel direct had hij het gevoel dat zijn leven in gevaar was en besloot hij met zijn familie naar Duitsland te verhuizen.