Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar Junior en Mathieu Flamini staan allemaal in de lijst van de rijkste voetballers ter wereld. De meeste verdienen het gewoon met hun kunsten op het voetbalveld, maar Flamini doet dit op een heel andere manier.
Voetbalsalaris her-investeren in Biochemie
De ex-speler van Getafe CF heeft 18 wedstrijden speeltijd gehad in twee jaar voor de club uit Spanje. Dat maakte hem allemaal niet zo uit. Hij speelde niet om geld te verdienen, maar naar eigen zeggen puur voor de lol en om een bijdrage te kunnen leveren aan de jonge spelers. Met zijn ervaring in de Premier League en de Franse Ligue 1 was dat geen verkeerde gedachte.
Dat zei hij bij zijn presentatie nadat hij het Engelse Crystal Palace achter zich liet voor het zonnige Spanje. Ondanks zijn weinige speelminuten heeft Flamini een hele hoop geld verdient. Niet alleen bij zijn clubs, Olympique Marseille, Arsenal, AC Milan, Crystal Palace en Getafe, maar ook met biochemie.
Dit bericht op Instagram bekijken
De 37-jarige Fransman, die opgroeide in Corsica, is mede-eigenaar van het bedrijf GF Biochemicals. Het bedrijf is naar schatting circa € 16 miljard waard. In 2008 werd het bedrijf opgericht door Mathieu Flamini en Pasquale Granata. Het is het eerste bedrijf ooit dat levulinezuur in massa produceert. Ten tijden van de oprichting was dat nog heel duur, maar dankzij de uitvinding van het bedrijf kon het nu op een relatief goedkope manier.
In 2016 nam het bedrijf het Amerikaanse bedrijf Segetis over en breidde zich daarmee nog verder uit. In 2015 won het bedrijf de John Sime Award doordat zij de meest innovatieve technologie gebruikte.
Ze focussen zich op het streven om de wereld een betere plek te maken, met name voor onze nakomelingen. klimaat.
Geheim houden van zijn toen nog kleine bedrijf
Bij zijn voormalige club Arsenal vonden zijn teamgenoten het ook vreemd wanneer hij na de training keurig in pak de training verliet. Dit deed hij omdat hij belangrijke meetings had met bedrijven die zijn plannen wel zagen zitten. Niemand wist er van af behalve goede vriend en huidig Fenerbahce speler Mesut Özil. Hij helpt hem nu nog steeds financieel, fysiek en mentaal. Hij ondersteunt hem in zijn plannen voor de volle 100%.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hij durfde er niet voor uit te komen omdat hij bang was dat zijn bedrijf een flop zou worden. Hij liet zelfs de mensen die dichtbij hem stonden niet weten dat hij hiermee bezig was. Gelukkig voor Flamini is het alles behalve een flop geworden. Hij investeerde grote bedragen die hij verdiende met voetbal in zijn bedrijf voor onderzoeken en voor samenwerkingen met de universiteiten van Pisa en Milaan. GF Biochemicals en de twee universiteiten hebben zeven jaar samengewerkt.
Ondanks zijn rijkdom blijft hij er erg bescheiden onder. Zijn ambities zijn veel groter. Dit zegt hij er zelf over: “Het is belangrijk om het een en ander recht te zetten. In tegenstelling tot wat ik heb gelezen, heb ik niet dertig miljard euro op mijn bankrekening staan. Het bedrag correspondeert ook niet met de waarde van mijn bedrijf GF Biochemicals”, aldus Flamini in gesprek met L’Équipe.
“Sterker nog: dertig miljard euro is de totale waarde van de markt die we willen aanvallen met de nieuwe technologieën die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Er is ergens een misverstand geweest. Het is alsof je de waarde van een restaurant gelijkstelt aan de waarde van de totale horecamarkt in Frankrijk”, stelt Flamini. “Nee, ik ben absoluut geen miljardair. Ik ben niet het zakenleven ingestapt om geld te verdienen.”
Andere succesvolle voetbal investeerders
Het hoofdkantoor is verkast naar het zuiden van Nederland. Hij is niet de enige voetballer met een eigen bedrijf die miljarden waard is. FC Barcelona speler Martin Braithwaite is daar een goed voorbeeld van. In Nederland hebben we ook een aantal (ex) voetballers die het op ondernemend gebied erg goed doen.