Hoewel de aanwezigheid van champagne op een evenement meestal voldoende is om aan te geven dat er een feest op komst is, is er nog een andere manier om het een tandje bij te zetten: de kunst van Sabrage. Daar willen wij, en jullie, natuurlijk de fijne kneepjes van weten. Wil jij weten hoe je de perfecte fles Champagne sabreert? Dan moet je zeker deze video kijken. Ons motto luidt niet voor niets…

Sabreren kan je leren!

Alle vragen worden beantwoord en er komt ook nog een stukje historie voorbij. Voor wie nog een leek is in sabreren: hier een beknopte geschiedenisles om je een beetje in de juiste sfeer te krijgen. Sabrage, vermoedelijk uitgevonden door Napoleon tijdens de Franse Revolutie, is de techniek om een ​​fles champagne te openen met een sabel.

Volgens de legende keerden Napoleon en zijn troepen zegevierend terug naar huis en begroetten de stedelingen hen met flessen champagne om hun waardering en dankbaarheid te tonen. Omdat ze te paard waren, was het te moeilijk om de teugels neer te leggen om de kurk te laten knappen, dus gebruikten ze hun sabels en voila, de kunst van het sabreren was geboren! Een andere versie van het verhaal gaat over de beroemde weduwe (Veuve) Clicquot die de officieren van Napoleon mogelijk champagne gaf in ruil voor de bescherming van haar land in deze tijd van politieke onrust.

Om te sabreren heb je twee dingen nodig: champagne en een sabreersabel. Eerstgenoemde kan je via de winactie bemachtigen, we geven namelijk een fles weg, en het laatstgenoemde kan je op onze website op de kop tikken. Als je liever tekstueel het stappenplan voor de hand wil houden, hebben we eerder een artikel geschreven over hoe je succesvol een fles champange sabreert.

Chevalier de Confrérie du Sabre d’Or, Sjoerd IJzerman

Chevalier de Confrérie du Sabre d’Or, Sjoerd IJzerman is de specialist op dit gebied en legt alles aan Pure Luxe uit, aangezien we alsnog veel vragen hebben.

Met speciale dank aan Sjoerd IJzerman, Grand Hotel Karel V en Louis Roederer Champagne / Walraven Sax.