Ongelofelijk. Hij flikt het gewoon. Max Verstappen schrijft geschiedenis als de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1. Dat staat lekker op z’n CV, maar de 24 jarige zal het ook aan zijn bankrekening gaan merken. Bovenop zijn torenhoge salaris krijgt hij van Red Bull Racing-teambaas Christian Horner ook nog een vette bonus van wel € 10 miljoen. “Dit is gewoon niet te geloven. Ik ben jaren geleden begonnen met racen met mijn vader. We droomden ervan om wereldkampioen te worden en nu zijn we hier,” schrijft SuperMax op Instagram.

Max Verstappen is Wereldkampioen!

Zelfs als je niets met Formule 1 hebt, kan het je niet ontgaan zijn. Na 22 races, 10 pole positions, 10 overwinningen en een bloedstollende finale, zal Max Verstappen Abu Dhabi verlaten als de verdiende wereldkampioen van 2021, al denkt Toto Wolf en zijn Mercedes-team daar anders over. De tribune kleurde oranje tijdens de laatste grand prix. Hamilton kwam echter goed uit de startblokken en voor het overgrote deel van de race leek het al beslist: de Brit zou zijn 8e wereldtitel pakken. Maar dankzij een tactische pitstop en een Safety Car die opdook nadat Nicholas Latifi crashte, kon Verstappen de race kantelen en alsnog als eerste over de streep scheuren.

“Hij zal zeker een levenslange voorraad Red Bull krijgen”, zei Horner na de race. “We hadden iets nodig van de racegoden toen we aan de laatste tien ronden bezig waren. Bedankt Nicholas Latifi voor die safety car. Ik moet zeggen dat de stewards het geweldig hebben gedaan om de race weer op gang te krijgen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Deze prestigieuze Formule 1-titel zorgt er uiteraard ook voor dat zijn marketingwaarde naar nieuwe hoogtes stijgt en sponseren doen aanwakkeren. Maar dat is meer interessant voor Red Bull zelf, want Verstappen heeft al een uiterst lucratief contract lopen. Er wordt met man en macht gezorgd dat deze contracten niet op straat te komen liggen, maar sportmarketeer Bob van Oosterhout schat dat Verstappen € 7 tot € 10 miljoen extra op zijn bankrekening kan bijschrijven. “Normaal gesproken krijgt Verstappen een salaris tussen de € 45 en € 50 miljoen. Daar komt, als-ie kampioen wordt, nog eens tot € 10 miljoen bovenop”, zei Van Oosterhout tegen de Limburgse omroep L1.

Adverteerders aantrekken in de F1

Maar er zit ook aan aantekening aan. Ondanks de populariteit vinden adverteerders de Formule 1 nog altijd een discutabele stap. “Mensen vinden klimaat en inclusiviteit steeds belangrijker. Dan is de autosport niet bepaald de plek om in te investeren”, vervolgt Van Oosterhout.

Verstappen heeft momenteel voornamelijk Nederlandse sponsoren, zoals Jumbo, CarNext en G-Star, die hem zo’n € 5 miljoen geven. Dit is bovenop zijn geschatte jaarlijkse vergoeding van tussne de € 30 en € 35 miljoen.

Best betaalde coureurs

Deze cijfers gecombineerd maken Verstappen de op één na best betaalde coureur in de Formule 1. Hij komt zo’n € 7 miljoen te kort om de geschatte € 40 miljoen per jaar van Lewis Hamilton te overschrijden. Maar de koek is nog niet op. Zoals je weet, verdienen coureurs in de Formule 1 ook nog bonussen voor iedere race die ze winnen en elk WK-punt dat ze pakken.

In het geval van Verstappen zou dit gaan om € 50.000 euro per verdiend WK-punt en € 250.000 euro per gewonnen race, zoals we eerder in dit artikel beschreven. Dit seizoen heeft de Nederlander 395,5 punten bij elkaar geracete en 10 keer als eerste de zwart-wit geblokte vlag gezien. Deze twee gegeven tezamen staan al garant voor een extra bonus van ruim € 12.387.500. Voeg de € 10 miljoen kampioenschapsbonus daaraantoe en je komt op een totaal bedrag van € 55.387.500.

Zijn vermogen komt nu vast en zeker boven de € 100 miljoen uit. Voordat hij Wereldkampioen werd schatte Quote zijn verdiensten nog op € 95 miljoen.

Benieuw hoe Verstappen woont? Kijk dan even rond in zijn residentie in Monaco.