In 2020 was Rolex goed voor 25% van alle Zwitserse horlogeverkopen en in 2022 steeg de waarde van haast alle modellen exponentieel – ondanks het tekort aan materiaal. Voor diverse liefhebbers is een Rolex een soort belichaming van succes en status. Toch is niet ieder exemplaar even toegankelijk voor de minderbedeelden. Wie op zoek is naar een instapmodel, is hier aan het juist adres.

Koning van de Zwitserse horloge industrie noemen

Wie een willekeurige Rolex-winkel binnenstapt, gaat het niet redden met een paar honderd euro biljetten. Misschien kan je er een aantal stickers en pennen meekopen, maar de horloges blijven voor dat geld achter in de vitrine. Echter hoeft de schade ook weer niet in de tienduizenden op te lopen. Voor enkele modellen kan je met € 3.000 al met een voldaan gevoel de winkel of online webshop verlaten.

1. Rolex Oyster Perpetual

De Oyster Perpetual is een van de beste opties om voor het eerst een Rolex aan te schaffen. Het instapmodel onder de Rolex horloges, die definitief de Air-King heeft vervangen en dateert uit de jaren 20′. Dankzij het minimalistische design de simplistische stijl kan die zowel casual als zakelijk gedragen worden. Dit instapmodel bevat bijgewerkte zelfopwindende bewegingen, die worden verbeterd en beschermd door schokdempers, waardoor het horloge uiteindelijk een robuuste, duurzame en toch zeer betaalbare optie is. Omdat het een instapmodel is, is dit een “time-only” model met enkel en alleen een uur- en minutenweergave.

Nieuwprijs: tussen € 4.500 en € 7.000
Tweedehands: tussen € 2.000 en € 4.000

2. Rolex Submariner

De Submariner is een van de meest nagemaakte horloges en dat heeft alles te maken met het sportieve en robuuste ontwerp. Daarbij is het een populair model onder bekendheden. Zo kan je er een zien hangen om de pols van A-listers als Sylvester Stallone, Mark Wahlberg, Diego Maradona, Steve McQueen, Al Pacino en James Bond etc. De productie ervan ging in 1953 van start en het was indertijd het eerste horloge dat waterdicht was tot een diepte van 100 meter, terwijl de roestvrijstalen behuizing anno 2022 330 meter diep mee kan.

Nieuwprijs: tussen € 16.000 en € 25.000
Tweedehands: tussen € 10.000 en € 15.000

3. Rolex Datejust

Heb je toch ietsjes meer te besteden en toch wat meer opvallen? Dan kan de Rolex Datejust precies iets voor jou zijn. De Datejust werd in 1945 ten einde van de Tweede Wereldoorlog gelanceerd en was er om het 40-jarig jubileum van het horlogebedrijf te vieren. In de loop der jaren zag de Datejust een uitbreiding van zijn ontwerpopties en verbeteringen aan zijn beweging, dus wisselt de prijs enorm per ontwerp-jaar. Net als de Oyster Perpetual is het een simplistisch klokwerk en werd het in films gedragen door onder meer Matthew McConaughey, Paul Newman en Christian Bale, maar bijvoorbeeld ook door regeringsleiders zoals Winston Churchill, Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan en Joe Biden.

Nieuwprijs: tussen € 8.000 en € 11.000
Tweedehands: tussen € 7.500 en € 8.250