Formule 1-coureur Max Verstappen mag zich vanaf heden officieel onderdeel noemen van de befaamde Quote 500 lijst, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders. Verstappen staat precies op de 500e plek, en is met zijn 25 jaar tevens de jongste persoon ooit in de lijst. Verstappens vermogen van € 120 miljoen is de hoogste ondergrens van de lijst ooit.

Vermogen van € 120 miljoen

Dit jaar ging de rijkdom van de rijkste Nederlanders toe met 5%, tot bijna € 3.000 miljard. De coureur van team Red Bull Racing heeft een geschat vermogen van € 120 miljoen. Dat komt mede door zijn miljoenencontract tot 2028 dat hij na het behalen van de wereldtitel vorig jaar tekende bij zijn team. Met dat contract zou de Limburger naar alle waarschijnlijkheid zo’n € 40- tot € 50 miljoen per jaar verdienen, zelfs exclusief sponsordeals. Dat is zelfs meer dan recordkampioen en concurrent Lewis Hamilton, actief voor het team van Mercedes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Naast zijn megacontract bij Red Bull, dankt Verstappen zijn vermogen ook aan lucratieve sponsordeals met onder meer Jumbo, CarNext en Viaplay.

Prins Bernhard staat ook in de rijkenlijst

Een andere noemenswaardige nieuwkomer in de lijst is Prins Bernhard Junior op plek 481. Hij heeft een geschat vermogen van € 125 miljoen. Dat komt mede door zijn onroerend goed in Amsterdam en techbedrijf Levi9. Prins Bernhard is daarnaast ook mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort. Hij was samen met ex-coureur Bernie Ecclestone één van de initiatiefnemers om de Formule 1 weer terug op Nederlandse bodem te krijgen.

Andere prominente figuren

De hoogste nieuweling in de lijst is Peter Bijvelds, topman van Ebusco, een bedrijf in elektrische bussen. Hij komt met een geschat vermogen van € 480 miljoen binnen op plek 95.

Grootste stijger in de lijst van 500 rijkste Nederlanders is Jouk Pleiter, op plaats 14. De topman van Backbase, een bedrijf dat banken helpt met het opzetten van mobiel- en internetbankieren, vernegenvoudigde zijn vermogen tot € 2,3 miljard. Grootste daler is Jitse Groen, topman van Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd. Hij daalde van plek 34 naar 175, nadat hij driekwart van zijn vermogen van € 285 miljoen verloren zag gaan.

Mediamagnaat John de Mol is nog altijd de hoogste bekende Nederlander in de lijst. Hij daalde echter van plek 18 naar plek 22, waarschijnlijk mede door de gebeurtenissen rondom The Voice of Holland. Hij heeft alsnog een vermogen van € 2 miljard. Andere BN’ers in de lijst zijn theaterproducent Joop van den Ende op plek 29 met een vermogen van € 1,6 miljard, en tv-producent Reinout Oerlemans – tegenwoordig woonachtig in Los Angeles – op plaats 268 met een vermogen van € 210 miljoen.

Op nummer 1 staat nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken, kleindochter van biermagnaat Freddy Heineken, met een geschat vermogen van € 12,8 miljard.